Страници

сряда, май 27, 2015

Хляб и зрелища

Снимка: Национален филмов център
"Когато няма ум в главата, има бензин в колата" Джеки
Истинското приятелство оцелява при непрекъснато споделяне! Внимание! Срещаме ви с Джеки, Джони и Чарли, приятели от 50 години.
Повод: премиера 3 в 1.
И съвсем няма да пием кафета! Не, че е изключено да се разведрите с една чаша четейки...
Три неща събират в едно: Филм, книга и оркестър!
Премиера на филма ,,Хляб и зрелища”, нова книга със заглавие: ,,А дано, ама надали” и оркестър, посрещат гостите на премиерата!

Преди началото:
Освободете си 28.05.2015 г. - подарете си един час живот!
Кога умират батериите на телефоните ли? Като ги пуснете във вода!
Позволете си за миг да освободите телефоните и дадете пространство на сетивата си!

Акценти:
"Щастието е въпрос на характер"- Джеки
"Ако трябваше да правим филм за Министерството на финансите, сигурно щяхме да се измъчим много пред това да правим филм за ромска махала"- Джони
За просторите на мисълта и още нещо...
Не гледайте на живота сериозно!

Филмът:
На кратко: Боби е направил първата независима циганска телевизия в Кюстендил. Снима репортажи и сватби. Освен това, всяка сутрин в 6 часа разнася хляба в цялата циганска махала. 

Боби се явява нещо като пътеводител из мъките, мизерията и неволята на циганската общност, които въпреки това, а може би и заради това съжителстват с истинско веселие и радост. Ще се срещнем с травестит, с неговите неволи и радости. Ще присъстваме на репетициите на циганския църковен хор. Ще срещнем и циганче, осиновено преди 20 години, което за първи път вижда истинската си майка. И всичко това събрано във филма "Хляб и зрелища" на Джеки Стоев, Джони Пенков и Чарли Илиев.

Официалната премиера на филма ще се състои на 28.05.2015 г., след което ще може да бъде гледан в Новото кино "G8", Дом на киното, Euro cinema, Кино Одеон.

Понякога една лента събира в единствения си живот съвкупност от мигове, които показват и другата страна, раждат възможност за преобръщане посоката на миглите. Възможностите и гледните точки са навсякъде около нас, но майсторския отпечатък на киното запазва възможността да даваш опция replay (от англ.: повтори)...

В реалния живот втори дубъл често няма, но затова пък можем да разказваме истории... Историите, които разказват Джеки, Джони и Чарли в лентата, озаглавена от тях "Хляб и зрелища" са чисти и се случват в една ромска махала. Идеята и първоначалния сценарий са на Чарли, който е впечатлен от циганина Боби, който прави първата независима циганска телевизия. Филмът е сниман повече от година. На снимачната площадка Джони се грижи за звука, синът на Джеки - Антони Стоев е отговорен за картината, това е неговия дебют като оператор. Ведрото отношение към живота на главните герои на лентата е лесно разпознаваемо. Филмът заразява с емоция и посочва пътищата!

Филмът "Хляб и зрелища" е бил част от програмата на "София филм фест" и е отличен с награда за режисура на фестивала за българско документално и анимационно кино "Златен ритон"
.
Посетителите на 28.05 могат да станат и първите читатели на  съвместната книга на Джони и Джеки. Изданието може да бъде четено отпред назад и отзад напред. Очаква ви още специален оркестър съвсем в стилистиката на филма...

P.S. Ако случайно пропуснете премиерата, следете календара за следващи дати!


ЯНИЦА МАРИНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар