понеделник, юли 20, 2015

Супернови - историите, които пътуват към вас!


Снимка: Facebook "Supernovi"
Те са Веселина Фотева и Георги Марчев - журналисти по образование, приключенци по душа. Срещат се още на университетската скамейка. От месец реализират най-новият си съвместен проект ,,Супернови” - поредица от документални късометражни онлайн филми.
     С всяко видео те срещат зрителите с героите на днешния ден, не онези от лъскавите прожектори, а смелите, за които малцина са чували. Впечатлени от изкуството да разказват за малките и простички неща, Георги и Веси се заемат със задачата да обикалят из кътчетата на родната страна и да запечатват в миг историите на личностите, с които се срещат!  Често разменят ролите си - веднъж Веси е продуцент, а Георги – сценарист, друг път e обратното! Вълнуват се от всяка стъпка и детайл в случването и сътворяването на видеото! 

Повече за идеята и реализацията, прочетете в следващите редове:


Кои са ,,Супернови”?
Веси: "Супернови" са... отдавна зрееща идея, лично предизвикателство, единственото нещо (след самолет за хващане), което може да ме накара да стана рано-рано през уикенда. Това е за мен лично. Иначе сме го мислили като поредица от кратки документални портрети на интересни, но малко известни хора, които вдъхновяват.
Георги: "Супернови" са... капка вдъхновение, което се надявам един ден да се превърне във водопад. Лично за мен са сбъдването на една мечта. Но тепърва предстои много работа (усмихва се) Делово - това е онлайн поредица за документални филми, които са кратки портрети на неизвестни хора.


Палава дружина планина повдига. Намерих Георги...?
Веси: Намерих Георги... на лекция по социология в първи курс. Беше всезнайкото от първия ред, чието есе над „Да имаш или да бъдеш“ на Ерих Фром беше единственото по-обсъждано от моето на лекцията. (Какви неща помня само… :)). Че сме дружинка, дружинка сме. Но вярвам, че планините са за изкачване, не за повдигане. Затова катерим, неуморно.

Палава дружина планина повдига. Намерих Веси...?
Георги: Отдавна. И се радвам, че я намерих. Изпитвам удоволствие, когато идеите в главата ми са разбрани, харесвани и осъществявани и от друг човек. Мисля, че е взаимно. Тепърва предстои планината да се повдигне - с първия сезон на "Супернови" мисля, че само купихме крика.

Кои са героите на "Супернови"?
Георги: Всеки. Необикновено обикновената история на всеки. В първия сезон са "No more many more" - рок група, която вдъхновява със социалните текстове на песните си, треньорът по модерни танци Вероника Братанова, Диана Иванова - съорганизатор и куратор на фестивала на спомените goatmilk в с. Бела речка, Скот и Аня, които знаят как да пътешестват без пари, и кондиционния треньор Инес Субашка, която преминава през хранително разстройство, за да стигне до етапа тя самата да помага на хората в такава ситуация. Иначе тепърва предстои да открием суперновите за втория сезон на поредицата ни. Със сигурност единственото условие е да бъдат вдъхновяващи, няма никакви други ограничения.
Веси: Героите на „Супернови“ са смелите, мечтателите, реформистите, пътуващите, намиращите, носителите на промяна, замислените, усмихващите се, бунтарите, създаващите, изправените, авантюристите, добрите. А защо не и ти?

Какво искате да снимате? 
Георги: Иска ми това да са истории, които биха ме накарали да изпитвам удоволствие както докато ги снимаме, така и докато ги гледам вече за хиляден път при монтажа. Мисля, че само тогава можеш да постигнеш успешен резултат и да въвлечеш публиката в посланието
Веси: Иска ми се да снимаме хора в дълбочина - от момента, в който вече са забравили, че има камера пред тях. Да снимаме искрени мисли, не добре композирани отговори. Донякъде го постигаме, но има още. Иначе, аз си мечтая за аеро снимки.

Най-вълнуващият миг от снимачната площадка бе?
Снимка: Facebook "Supernovi"
Георги: Най-вълнуващ беше пътят от Бела речка към София. На връщане автобусът, от където е началният кадър на трейлъра на първия сезон на "Супернони", спука гума насред пустошта на Стара планина. Вечерта беше валяло градушка, която почти 12 часа след това не се беше стопила и изглеждаше като сняг през май. Оттам се придвижихме на стоп до гара Лакатник. Хванахме навреме влака, от където е последният кадър в третия епизод "Диана отвори света за Бела речка". Иначе май още имам на гърба няколко белега от комарите, които ни хапеха при заснемането на петия епизод "Инес променя отвътре и отвън".
Веси: Тук отговорът ми съвпада с този на Жорката. Макар че, няма такова нещо като „най-“.


Историята или героят правят приключението вълнуващо?
Георги: Не мога да противопоставя историята и героя - те са неизбежно свързани. Как да отделиш Вероника от историята ѝ. Въпреки че цялото ѝ семейство е от икономисти, тя успява да сбъдне мечтата си и да учи "Балетна педагогика" в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Днес тя има своя зала, а е само на 24 години.
Не мога да отделя и историята на вокалиста на "No more many more" Методи, който преди години печели 1000 лева от лотарията и с тях си купува първата си китара.
Веси: Героят прави историята така, както историята прави героя. Всеки герой вълнува по свой начин, затова и всяка от историите на „Супернови“ докосва различни типове хора.

Кои са онези три неща, без които не можете да случите "Супернови"?
Георги: Вдъхновение, вдъхновение, вдъхновение... Други пречки няма как да има.
Веси: Вдъхновение, хора, които да ни гледат и увереност, че това което правим има смисъл. Другото са подробности.


Това бяха Веси и Георги! 
Снимка: Facebook "Supernovi"

А сега нека се потопим в чудния свят на "Супернови" и техните герои...
Нали помните: всяка приказка започва с: ,,Имало едно време” и завършва с: ,,Живели дълго и щастливо..”, може пък вие да сте следващия герой, който да разкаже за извървения път от началото до края....


А дотогава следете новите им епизоди тук -> facebook.com/supernovi.bg/



ЯНИЦА МАРИНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар