сряда, ноември 07, 2012

(НЕ)познатата София


Снимка: Минко Чернев
"Историята на това, което е сега, е историята на това, което е било и на това, което ще бъде". Из дневника на Коста Вълчев, първи уредник на Столичния общински музей, 1929 г. 

Съвременна София е побрала в своята дядова ръкавичка минувачи с милион и едно желания. Забързани и залутани, те често мимоходoм минават по нейните дълги улици, оставяйки своя индивидуален отпечатък с човешката си стъпка, а в джобовете си са складирали План "Днес", който неминуемо кореспондира с План "Вчера", а той пък от своя страна с План "Минало". Така се създава една неразривна връзка, която свързва съвременния човек с неговото минало. 

Всичко, което виждаме по време на нашите разходки из столицата, приемаме за даденост. А посланията на тази приказка са дълбоки и се крият там, в архивите на едно позабравено минало. Всеки от вас може да си подари лична среща с познатата и непознатата София в Държавна агенция "Архиви", където вчера се откри официална изложба, събираща документи, снимки и скици за емблематични сгради, институции и личности, свързани с историята на столичния град. 

За първи път пред широката общественост се представят план-скици на арх. Никола Лазаров, подготвени за строежа на Военно-исторически музей, който е трябвало да бъде издигнат в Борисовата градина, за съжаление проектът остава нереализиран. Ако случайно се питате какво точно представлява званието "Първенец" и има ли нещо общо със съвременното "Победител", може да разплетете нишката на своите издирвания и да направите своята лична справка с изложените грамоти. 

Има ли нещо общо съвременният шарж с този от 1940 г.? В изложбата може да видите дружески шарж на преподаватели в Държавната музикална академия. Денят е първи август, а годината 1888, на преден план са граждани, а в далечината се съзира часовникът на Софийската гара. Тази снимка е събрала в себе си история с крещящи послания. В непосредствена близост до нея са подредени и други фотографии, които пречупени през обектива, са събрали един житейски миг, една история във вечността. Така разбираме как по време на турне изглеждат артистите. Архивната снимка ни показва, че те са подредени в права линия - над всеки един артист има цифра, а под линията всяка цифра ни показва името на артиста. 

Жените са с изискани шапки, а мъжете в костюми. Още със самото влизане в изложбената зала вдясно Ви посреща пишеща машина, а непосредствено до нея е разположен тампон за печат. Наблюдаваме още план на главната фасада на пивоварна фабрика "Братя Прошекови", която до разрушаването й през 2005 г. се издига близо до Орлов мост, построен също от братята Богдан и Георги(Иржи) Прошек. Юбилейна и летописна книги на Първа Софийска мъжка гимназия, в които е отбелязано: "Софийската класическа гимназия е отворена на 7 януари 1879 г. при управлението на Императорски Всерусийския комисар княз Дондуков и при управляващия отдела на народното просвещение и духовните дела професор Марин Дринов"

Планувайте своята среща с непознатата София и добавете към паметта си нещо ново и интересно. Запознайте се с говорещите архиви. С експонирането на изложбата "София - позната и непозната" Държавен архив – София отбелязва 60-годишния си юбилей.


Яница Маринова
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар