четвъртък, юни 13, 2013

Когато си говорим за боклуци...


Фотограф: Елена Донкова

Днес 24 045 тона боклук се равняват на 374 956 доброволци за по-чиста България. Добрите дела станаха символ на туптящите и пробудени сърца. България процъфтява за себе си и гражданите си, а в паметни дати се превърнаха дните за чистене и така докато традицията и българската ръка превърнат нашата страна отново в райското парче земя, което Бог ни отдели. 


Снимката е от кампанията през 2012 г.
Фотограф: Елена Донкова
Една малка инициатива, преобразила се в обичай и приютила в замисъла си хиляди доброволци. Всичко започва през пролетта на 2011 година, когато за първи път в България, някой открехва забравената с векове, но никога незалязваща кауза. “Би Ти Ви Медиа Груп“ дадоха старт на сбъдването на мечтата под наслов „Да изчистим България за един ден“. Включването в една подобна кауза се оказа не само природно, но и духовно пречистване, защото това беше една от първите стъпки към личностното и общественото израстване. Показателите започнаха да растат неимоверно нагоре всяка пролет в България, заедно с трибагреното сърце на българите тук и по света. 

Получи се. Хората наистина достигнаха до същността на кампанията и я приеха като лична. По този начин постигнаха вътрешно удовлетворение от добре свършената работа. Природата няма да забрави този подвиг и същевременно наченка на един смислен и здравословен живот в ежедневието. Сега сме горди, че малко по малко с общи усилия сляхме стремежите си в едно и резултатите са на лице. Родината ни вече не е онова грозно, неприветливо място с вечно хвърчащи боклуци по улиците. Днес то е станало образец и желана дестинация на много туристи.

От Студентския град, 2012 г.
Фотограф: Елена Донкова
Заговори се и по света за позитивните и градивни дела на българите. Въпросът обаче си остава същият защо точно сега? Нима преди години нямахме същата лечебна нужда да се пречистим от злодеянията и да започнем начисто без тонове боклуци, а само в зеленина? Моят отговор е следният. Сигурна съм,че сетивата ни за красота и естетика не са били притъпени, а просто някъде дълбоко са останали стаени. 

Причината е, че животът повлече хората в безспирната си въртележка от падения, разочарования, безработица, корупция, измами и най-вече борба за оцеляване и набавяне на насъщния. Всичко това оказа своето влияние и без да искаме изчезна доверието, добротата, позитивизмът, надеждата. Сякаш душите ни стенеха, но нямаше кой да чуе този разцепващ мрака вик. Бяхме покрили в миша дупка, обгърнали се в самотата и проблемите си.

Промяната се намираше в главите ни. Съзнанието ни трябваше да започне усилено да работи, за да може трезвите ни мисли и разсъждения да вземат своята връхна точка. Защото по моему до този момент очевидно бягахме от промяната и не мислехме за общото, а за единичното. 

Очите ни са видели толкова изпитания, че не съществува нещо, което да ни сплаши и
Фотограф: Елена Донкова
пречупи. Дотук с отрицанието. Време е белият лист да бъде запълнен с положителна аргументация. Българите ще пребъдат, защото народ като нас не ще изчезне въпреки всички демографски изследвания. Вярната посока много трудно се открива, но ние вече я намерихме и сме готови да изчистим цялата помия, която ежедневно се излива върху все пак съществуващото положително израстване на най-бедната страна в ЕС според агенция “Ройтерс“. Черният списък за изнемогването на българския народ е огромен, но според изследванията на агенцията най-голямата болка на България е масовото изселване на децата й. Има го, но днес държавата ни е обединена от народа си в името на една кауза - да бъде по-чиста и по-зелена за своята челяд и гостите си. 

Възторжено се защитава тази идея от зелените активисти, станали мишена на не един или два протеста през последните години. Но трябва време.

Мария Константинова

1 коментар:

  1. Много хубава статия, много смислена и с много добър изказ. :)

    ОтговорИзтриване