неделя, октомври 27, 2013

Съвременник: Окупираха ме в Софийския университет


Вчера в сградата на Ректората се проведе и Форум КЛЮЧ. НЕТ с изричното съгласие на окупаторите-студенти
Фотограф: Елена Донкова

“Анелия Клисарова ли? Не знам коя е. Знам кой е Делян Пеевски”. Това са думите на възмутен съвременник на образователната система. Бъркам, на политическата система и на моралния крах, произтичащ от нея. Въпросният съвременник знае, че няма ценности в политиката и в управлението на Орешарски, а само лични изгоди. Не се представи дали е от окупаторите-студенти на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, но със сигурност беше в окупираната територия. 

Докато просветният министър проф. Анелия Клисарова си хаби думите, че образованието ще бъде приоритет в следващия бюджет. Нека прочетем мнението на друг съвременник на социализма по отношение на образованието тогава: “По нашето време се учеше. Проблемът е, че при нас се държаше много повече на дисциплина. Имахме оценка за поведение. През ’95 г. бяхме на пето място в образованието”

През това време борещите се за морал и легитимност в управлението на България, студенти окупираха Ректората на Софийския университет. Те целят незабавно разпускане на Народно събрание и възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори. 

Мартин Петров
Фотограф: Елена Донкова
Слизайки надолу по стълбите към един от изходите на Ректората, между барикадираните кабинети с чинове и кофи за боклук, между хартиените бележки “Бойкот на Цветан Василев”, “Долу КТБ” и “VIVACOM = Цв. Василев” и между лицата и телата на придружаващите ни до излизането ни окупатори-студенти. Срещаме Мартин Петров. 

“Окупацията на Софийския университет наистина показа, че има будни студенти, но не достатъчно. Мисля си, все пак, че будните хора са в университета, за да учат, да имат гледна точка и да изразяват мнение. За да са активни, те трябва да комбинират знанието и воденето на обществен живот”. Това сподели Мартин, трети съвременник, за създалата се ситуация в Алма матер. 

След като завършва образованието си в Датския колеж в България, той заминава за 2г. да специализира “Международен маркетинг” в Zealand Institute of Business and Technology (ZIBAT) Campus в Дания. Попада в Софийския университет точно когато нареклите се “Ранобудните студенти” обявиха пълната окупация на сградата. Отива заради провеждането на Форум КЛЮЧ.NET, събитие за каузи. 

Сред гъмжилото от студенти, преподаватели и журналисти в градинката на Ректората младежът споделя с възхищение впечатленията си от двете събития - Форум КЛЮЧ и пълната окупация на висшето училище. Казва, че е малко назад със сверяването на “социалния си часовник”, но на евентуални предсрочни избори би подкрепил студентите-окупатори, ако се обособят в политическа платформа. 

Предвижваме се до скулпторите на хората, завещали мило и драго на България, братята Евлоги и Христо Георгиеви. Докато те са заседнали за постоянно пред Университета, Мартин е категоричен, че след завръщането си в България това, което иска да прави като идеи за образованието, вече е започнато. 

“Датското образование работи по схемата “ти сам се мотивирай, за да стигнеш сам до отговора”. Което в България звучи по следния начин “аз ти давам отговора, без значение дали мислиш, че е верен или грешен”, казва Мартин. По думите му средностатистическата гледна точка от българския преподавател е консервативна, или поне такива са му впечатленията. 

Ректоратът отвътре на 26.10
Фотограф: Елена Донкова
За будните хора в България се говори трудно, защото не се предполага кой е наистина събуден. Мартин казва, че университетът е мястото, където трябва да се вдигат стачки. “Будните хора на обществото трябва да показват някакво действие. Повечето от преподавателите в университета са в институциите”. 

От ученето да сформираме морал. Възможно ли е окупаторите на най-старото висше учебно заведение у нас да са приложили наученото от учебниците по общество и протести в естествената среда. “Системата се е доказала, че не е успешна. За да създадеш нещо такова трябва да знаеш как да го организираш и реализираш след това – изисква подготовка”. 

“Неформалното образование трябва да стане формалното образование. Системата, по която учим, не ни развива. Ние не сме съучастници, а пасивни слушатели”, обясни младежът. 

От аулата на СУ,
където се проведе Форум КЛЮЧ
Фотограф: Елена Донкова
На практика остават въпросите, чиито отговори търсят деятелите на образователната кауза. По етажите от началното до висшето училище срещаме множество хора, които ни преподават и ценности. Ако сте запомнили поне един от тях, значи образованието не е отишло по дяволите. И да е отишло, все някой ще ни избави. И Мартин е оптимист.





Стоян Нешев

1 коментар:

  1. Защо студентите не реагираха, когато Бойко ги прати да стават овчари след като завършат?
    Прочетете малко материал по темата и вижте видеото http://www.podoko.eu/archives/5183

    ОтговорИзтриване