неделя, ноември 07, 2010

Журналистът Ивайло Диманов: "Ченгесарско дюнерджийска чалгарница сме"

Поканих самотата на дуел.
Застрелях я.
И няма кой
Да ми каже:,,Наздраве”
Каква ирония-
човек се ражда верен на себе си
и цял живот изневерява
(Ивайло Диманов)

"Ченгесарско дюнерджийска чалгарница сме"- това е заключението и обобщението на ситуацията у нас според българския журналист Ивайло Диманов. От своя опит на писател, копозитор и журналист, разказва как едно време е нямало свобода на словото. ,,Днес такова животно има, но някога имаше гъдел, когато бяха пет издания, а днес всичко се пренасити. Хонорарът е мръсна дума, а авторските права са тотално потъпкани”- това е крайната констатация на госта лектор пред студентите по журналистика, трети курс в УНСС.

За Ивайло Диманов добрият журналист е пищещият човек с по-бързи рефлекси! ,,Профанацията преминава в еманация. Простащината няма почивен ден. Демокрация е, но бият по-зле”. Сподели за първите си опити на писане, трудностите в професията и за това как му се е наложило три месеца да пише в нелегалност под името Бойко Огнянов.

Пишещият човек никога не се отказва да търси истината, тя прозира дълбоко в редовете на дългите изстрадани нощи. Примирението е за отчаяните, истински оценящите и виждащите като него, които разказват за килъра с диоптарово късогледство. Проявява истински буен нрав още от малък, гостът разказва, че и днес би изписал с тебешир ,,УБИЕЦ” на входната врата на кварталния престъпник. Щом убиецът го има вчера, съществува и днес, но малко биха го признали.

,,Добър вечер г-жо Тъга, животът- стара и дрипава улица”- това са само част от онези внушителни думички, с които Диманов си жунглира, при това го прави пленително, оставяйки следа за размисъл сред тези, които все още виждат.

,,Животът не е футболно дерби и гражданско общество от селяни не се прави.Ако трябва да избирам, бих предпочел страната си, но не и държавата”- така обобщи мнението си натрупано през годините.



Яница МАРИНОВА
Минко ЧЕРНЕВ

3 коментара:

  1. НЕ Е ЗЛЕ "АВТОРА" ДА СЕ ПОЗАНИМАЕ С ГРАМАТИКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.

    ОтговорИзтриване
  2. Ха ха ха, наистина има доста грешки, обаче е по-смешно, че и анонимният критикар е пропуснал да членува както трябва. Пишман журналисти сме и това си е!

    ОтговорИзтриване
  3. О, Диманов е и "копозитор"!
    Ние го пазнаваме само като изнудвач и келепирджия.

    ОтговорИзтриване