сряда, ноември 24, 2010

Студенти говорят открито за проблемите в УНСС (ВИДЕО)

Студентството е най-сладката част от човешкия живот. Поне така твърдят оцелелите след него. Колко сладки са дните на младите? Потърсихме отговора при днешните студенти, които между протестите за повече пари в образованието, посещават и лекции.

Повече вижте във видео репортажа на Георги Марчев:


13 коментара:

  1. На колежката с очилата, която не бе доволна от базата - нека да отиде в СУ, където тоалетните не се чистят и има една на етаж. Тук има на всеки коридор по една. Вярно е, че има аварии, но поне нещо се прави и се подновява... Ако си тъпа да се наредиш в най-посещаваната, в която чакат 20 човека, а не отидеш на долния етаж - това си е твой проблем.
    А и да се оплакваш от университет, защото тоалетните не работели... това са битовизми. Едни се оплакват, че нямат парно и нормални условия, а тя не може да се изпишка на долния етаж.

    ОтговорИзтриване
  2. Според ректора на Университета за национално и световно стопанство Борислав Борисов капацитет не само че има, но и от август тази година е въведено платено обучение. Места има, разбира се и те преди платения прием са били поне 3000 по неговите думи. Нека не се лъжем има много студенти, които не идват. Има много празни зали. Чак да се избиваме за места в залите или да не можем да се разминем по коридорите - кога е било това? Явно опашките са само в тоалетните, защото не могат да се мръднат до алтернативните в сградата.
    http://www.btv.bg/videos/novini/video/1162671167-UNSS_obmislya_vavejdane_na_plateno_obuchenie.html

    ОтговорИзтриване
  3. Всеки с проблемите си бих казала аз. Има и глобално затопляне, което е по-сериозно и от проблемите с парното, но за него ли да се оплаква?

    ОтговорИзтриване
  4. Първият анонименчетвъртък, ноември 25, 2010

    Не, но ако проблемите в целия университет са не работещите тоалетни на първия етаж, понеже са най-посещавани, то УНСС няма проблеми. Да бе замълчала и да отиде на горния етаж да се изпишка.
    Дразнещо е, когато някой само за да критикува говори глупости и изтъква маловажни битовизми.
    На село се ходи чак до двора, а тя не може да се качи на горния етаж. А стотици страни гладуват.

    ОтговорИзтриване
  5. В крайна сметка колежката не е казала, че проблемът с тоалетните е най-важният проблем на университета. Изказала е мнение, което подкрепям напълно. Тук не става въпрос дали някой е "тъпа" или не. Ако трябва да обикаляш етажите на университета за една тоалетна...то по-добре си остави доста време, защото няма кой знае колко тоалетни в университета! А и сградата не е малка, както явно си мислят някои. За проблемите на СУ...те са си виновни, а УНСС за неговите си е виновен. Дали това му се струва маловажно на някого, това е съвсем отделен въпрос. Всеки има право на мнение все пак!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз имам един много важен въпрос! Като имаме "колежки от женски пол" (според едната интервюирана девойка), кои са колежките от мъжки пол?

    ОтговорИзтриване
  7. Репортажът откровено ме дразни с едностранчиво поставените проблеми. Може колежката да не е казала, че най-големият проблем в УНСС са тоалетните, но видеото се нарича "проблемите в УНСС". А най-доброто заглавие би било: "Мнението на част от студентите". Това обобщаване на ситуацията, мнения, които не са проверени е страшно неетично и непрофесионално. И най-важното - не е предоставена думата на отсрещната страна.
    И при това авторът също застъпва теза, така че не може да се разграничи от мнението на интервюираните - не е безпристрастен.

    ОтговорИзтриване
  8. От автора. Безпристрастната журналистика не същестува, тя е утопия, журналистът е човек,следователно има мнение. Кое и къде е обобщението на автора? В това, което казва дикторският глас, са основно факти и цитат на Дянков. Коя е непроверената информация? Няма как в един репортаж да се включат всички 18 000 студенти в УНСС, та да се каже "Мнението на всички студенти". Отсрещната страна е Дянков и Министерството на образованието,науката и младежта и рейтингът на ВУЗ-те. Ако имаше един преподавател, който да ти каже, че това, което студентите казват не е вярно, дали щеше да има пълнота на материала?! Или пак щеше да кажеш: "Ама това не е мнението на всички преподаватели".

    ОтговорИзтриване
  9. Хайде сега, "колежки от женски пол", "колежки от мъжки пол"... Предлагам да направиш и класация кой от интервюираните от кой край на България е според произношението им. Пази Боже, да се направи по-подробен материал, че като гледам за 02:33 минути колко коментари има за обосноваността на проблемите... Тези тоалетни станаха по-известни от целия университет с все КОЛЕГИТЕ, КОЛЕЖКИТЕ и преподавателите...

    ОтговорИзтриване
  10. Не, пази Боже от подробен репортаж! Тогава PR-ката на университета ще се чуди как да замазва глупостите в него. Нека си интервюираме колежките и не правим нищо голямо.

    ОтговорИзтриване
  11. Безпристрастен журналистпонеделник, ноември 29, 2010

    Когато се говори за проблеми в университета, неминуемо трябва да се покажат всички гледни точки. В случая не Дянков, а някой от ръководството на университета ще свърши работа, за да коментира "проблемите".
    За това е и много трудно да правиш обобщаващ материал за "Проблемите в УНСС". Или ако искаш да го направиш качествено не взимаш първите ти две колежки, които да снимаш. Прави се анкета сред много студенти и се обобщават техните мнения. Или се правят интервюта с представители на студентски организации, които знаят действително какво се случва и от какво са недоволни.
    Авторът подхвърля "факти", които няма как да се проверят. Като например: "Преподавателите ЧЕСТО налагат нискоефективни методи на обучение." Докажи го! Твърдение хвърлено в пространството, като не е защитено от коментара на студентката за Трайчо Спасов.
    Колкото до официалните данни от Дянков и рейтингите - там нямам забележки.
    Но, както написах и по-рано не вярвам на фактите, че сградата е пригодена за 11 хиляди. Не намирам статистика за това. А и ако в 18-те хиляди се включват тези, които учат дистанционно, задочно, докторантите тогава цитираните данни се изкривяват. Освен това напомням, че според ректора на университета капацитетът не е бил запълнен, точно за това приеха и платено обучение. Ако сме със 7 хиляди повече, от капацитета на сградата (както се твърди в репортажа)- то нямаше да приемем още 200, нали?
    И ми е много странно как студент трети курс ме убеждава, че няма безпристрастна журналистика. Така ли? Ако не се опитваш да правиш такава - няма да има. Още едно клиширано твърдение в пространството.

    ОтговорИзтриване
  12. От автора. Като си толкова запознат/а с университетските организации, кажи кой ги финансира и колко пъти ти се се обърнал/а към тях, какви проблеми си изложил пред тях. Единствената ми среща със студентска организация бе косвено, след като репортер на "Новата журналистика" бе притиснат да промени публикация за тях?!?!?!

    Пак казвам журналистиката се прави със страст, а не без страст. Съвременният журналист не може да е безпристрастен наблюдател, той трябва да има позиция, позицията на онеправданите- независимо кои са те! Последно от мен- съжалявам, че никой не хвана ироничната нишка на материала, а всеки се хвана да напада.

    Първо, това беше експеримент с цел да се иронизира какво е висшето образование в момента. Всички протестираме за пари, клозети, топла вода- жалко за МОНМ и ВУЗ-те, жалко и за самите студенти.

    Второ, не беше потърсена другата страна, защото тя се изявява ежедневно по сутрешни блокове, новини, но никой аджеба не запита студентите какво искат. По горе е даден пример с пряко включване на бТВ с ректора на УНСС. Аз там позицията на студентите не видях!

    Аз и моите колежки направихме този материал с много смях, съжалявам, че остана неразбран.

    ОтговорИзтриване
  13. Безпристрастен жураналистпонеделник, ноември 29, 2010

    А - смехът го виждаме. Аз лично се смятах на простотията за тоалетните. Но не го наричай репортаж и никъде не си позволявай да казваш, че това са проблемите на УНСС.
    Дали се изявяват или не - няма значение - засегнатите имат право да се защитят, дори да са най-големите престъпници. Това да правилата на журналистиката.
    Аз не съм казал, че трябва да бъдеш журналист без страст. Аз казвам, че трябва да си безпристрастен, което според тълковния речник означава да не заемаш позиция и да оставаш неутрален, когато отразяваш. Има различни гледни точки и те трябва да се покажат, а не едностранчиво да се подхожда към проблема.
    А ако си нямал досег до студентски съвет, то явно си нямал проблеми. Иначе със сигурност щеше да ги потърсиш.
    Мисля, че повече няма какво да кажа за това филмче, в които едни млади си говорят за това какво мислят за тоалетните, Трайчо Спасов, "претъпканите" зали и студентския живот. Но това не е преобладаващото мнение на студентите и това не е действителното положение на УНСС.

    ОтговорИзтриване