събота, декември 10, 2011

Студентският живот от погледа на първокурсник


Фотограф: Минко Чернев

В живота на всеки млад човек идва най-вълнуващият ден в неговия живот до момента-абитуриентският бал. Принципно казано, прага на зрелостта и започване на самостоятелен живот. 

Следва едно лято, изпълнено с емоциите на изпитите, като единствено препиятствие пред това да станеш студент. Справил си се. Какво следва? Първата мисъл е, че няма да се спавиш с големия град. 

Но практиката показва бързата адаптация на младите студенти. Първите лекции, първите преживявания в аудитория. Понякога се случва по дадена дисциплина да не се провеждат лекции – и то поради неоправдана липса на преподавателите. 

Което улеснява още повече нещата. Далеч от погледа на мама и татко, без особени ангажименти (за момента) в университета. Следват безкрайни купони, за което спомага и изобилието на дискотеки в Студентския град (99%, от които налагат единствено поп фолк продукция). 

Не се забелязва и особена липса на притеснение, поради високата цена на алкохола. Доста студенти ограничават другите си разходи за сметка на това преживяване. Какво следва на другия ден? Повечето напълно отказват да посещават лекции. 

Намират се и "луди", които отиват в университета, но с цената на това да заспят в аудиторията. Забелязва се и друга практика – много от студентите, дори да са в София, не посещават лекции. Няма нужда от изясняване какво правят тогава, но ако се чудят с какво да запълнят времето си, поне да посещават лекции. 

Не е единичен случай и студенти, употребили трева, да влизат в аудитория. Просто за да и е по-весело по време на лекция, или за да поразвеселят себе си и колегите си. Изборът за всяко действие е строго индивидуален. Да се замислим – нормално поледение и живот, или сляпо преследване на много по-лесното???

Виктория Милорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар