понеделник, април 23, 2012

Журналист на "Гардиън" в дискусия с действащи и бъдещи журналисти


Пол Браун, бивш кореспондент по околна среда в британския "Гардиън" и Павел Антонов, главен редактор на англоезичното списание "Green Horizon" в Будапеща, ще бъдат лектори на семинара за журналисти "Има такава журналистика. Как да разследваме и отразяваме природата, здравето и действията на бизнеса и политиците в стила на Гардиън?". 


Семинарът е организиран от фондация БлуЛинк, с подкрепата на британската фондация „Гардиън“. Двудневният семинар цели да обозначи качествената журналистика на "Гардиън". Мястото и датата са определени: Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 27 и 28 април 2012 г. 

Семинарът ще обхване практически техники и методи за изработка на качествен журналистически продукт и положителен обществен резултат. Участие ще вземат и утвърдени български журналисти, които ще представят опита си от прилагането на тези техники и методи у нас, ограниченията при разследването на теми, засягащи финансови и бизнес интереси и начините да се прави честна и качествена журналистика в българските редакционни реалности, се гласи още в обявата за събитието. 

Важно е да споменем, че семинарът и съпътстващите го дейности ще са с подчертано практическа насоченост. Участниците ще приложат на дело придобития опит и познания, като изработят впоследствие собствени оригинални материали и разследвания по обсъжданите проблеми. Освен в редакциите си, те ще получат възможност за публикуването им на уеб сайт, подготвен от БлуЛинк.нет, с помощта на фондация „Отворено общество“. Подкрепа за осъществяване на замисъла оказват също: Катедра „Радио и телевизия“ към Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“; Британският съвет в София; фондация „Гардиън“ - Лондон; проект „Да върнем пълната забрана“ на Bloomberg Philanthropies; и Deutsche Bundesstiftung Umwelt в рамките на проекта „Еко-мрежа. 

Организаторите предлагат участниците в семинара и дискусия на чаша английски чай в Британския съвет на 27 април 2012 г., от 18,00 ч. вечерта,на тема „Промяна на климата, природата и законите: как да се предпазим от икономическия натиск над журналистиката?“ 

Темата е злободневна и обществено значима, именно това предполага за една динамична дискусия. Ако искате да сте част от това събитие, по-добре се запишете на адрес: journalism @ bluelink . net. Като обясните накратко мотивацията си. ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: тел. 0888 704661

Няма коментари:

Публикуване на коментар