четвъртък, октомври 11, 2012

Меглена Кунева от УНСС: Как се управлява бъдещето


Председателят на политическата партия "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на срещата-дискусия на тема "Европа на младите" в УНСС


Снимка: Елена Донкова

“Кой друг, ако не аз? И кога, ако не сега?”. С дъх на оптимизъм и поглед към бъдещето председателят на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева даде тон на лекцията си “Европа на младите”, провела се в Голямата конферетна зала на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Инициативата бе дело на Обединението за юридическо развитие „Темида“. 

С идеята за оптимистичен разговор без политическа ангажираност и критика Меглена Кунева посъветва присъстващите студенти на лекцията от чисто етична и моралистична гледна точка: “Подкрепяйте първите! Това е голям шанс. Оптимизмът на човек, който прави”. 

На фона на кризата не само в България Кунева означи процеса като еволюционен. С цел да си вземем поука от глобализирания развой на събитията. “Вие сте по-скоро еволюционно, а не революционно поколение.”, каза на студентите първият български еврокомисар. Според нея това, че всичко е възможно чрез техниката, е изумително чувство, че нищо не е далеч.

Знанието и това да си част от развитието на световните процеси, е неописуемо. “Не може в първи клас най-важното да е защо не си си подострил молива и децата да общуват през учителката, а не помежду си”. По този начин Кунева изрази недоволството за прекъснатите връзки на общуване още в началното училище. 

На въпрос за надпреварата между българските университети председателят на ДБГ посочи, че УНСС или Софийския университет трябва се състезават със Сорбоната в Париж, а не помежду си. “Не трябва да се състезаваме в нашата чаша. Студентите са чудесен обект на преподаване. Имаме ли преподавателите, които да обучават по нови начини, не говоря за айпад или прожекции на стена. Предприемачество е необходимо.”, отбеляза Кунева. 

Нагледен пример за добрия дух и амбицията бившият еврокомисар разказа как е възникнало опазването на водите. “Река Рейн замръзва в долната си част и пречи на предприемачите. Те постигат споразумение с други предприемачи от горното течение – 8 предприемачи се уговарят как да използват водата, за да не пречат на съседа. В Копривщица - къщите са така построени, че да не пречат на слънцето на съседа, заради това - не закривайте слънцето на другия.” 

Какво всъщност разбира младото поколение на социалните мрежи по демокрация. “Демокрацията е гаранция, че никой народ няма да получи правителство, което не заслужава. Ние сами си избираме бъдещето.” С препратка към реторичното питане кой е националният интерес на страната ни. 

Като мотив за активна гражданска позиция от партията на Кунева организират референдум, който стартира в петък, 12 октомври. Гласуването започва на 12 октомври 2012 г. (петък) в 12:00 часа на интернет страницата /http://www.grajdani.bg/. Гласуването ще продължи точно една седмица и в него могат да участват пълнолетни лица с избирателни права. 

Стоян Нешев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар