понеделник, октомври 28, 2013

Противоречиви мнения за окупаторите на студентите от страната (обзор)


Снимка: Ирен Филева

Във връзка с окупационните действия на университети в столицата в последните дни потърсихме мнението и на студенти от Велико Търново, Пловдив и Варна. Ето какво споделиха за “Новата журналистика”. 

Окупацията на студентите
започна от Ректората на СУ
Снимка: Елена Донкова
Николай Стоянов е студент в първи курс, специалност “Право” във Великотърновския университет (ВТУ) “Св. Св. Кирил и Методий”: 

От 106 години Софийският университет (СУ) не е затварял врати по политически причини. Да, имало е проблеми с отоплението или с многото си задължения, но никога самите студенти не са “окупирали” собствения си ВУЗ. От Освобождението насам висшите училища са били център на будната младеж и мисъл. Те оформят бъдещите умове на нацията. Уважавам гражданската позиция на всеки млад човек и е похвално, че тези хора я имат. Но кой печели от тази “окупация”? Определено не е Алма матер. Първоначално исканията им бяха образованието в България да стане най-накрая приоритет. 

Похвално, бих казал, но малко по-късно истината лъсна с противоречащото на първото искане - правителството да подаде оставка. Как едно правителство може да реформира образователната система, ако подаде оставка?! Не мога да си представя Харвард или Оксфорд - окупирани, защото някои студенти не са съгласни с Обама или Камерън, а несъмнено и там има много такива. Но те показват своето недоволство пред институциите на своите държави. Тези стотина студенти уронват престижа на най-старото учебно заведение в България. Превръщайки го в арена на политически престрелки, храмът на образованието бива осквернен. 

Дали е съзнателно, или несъзнателно окупаторите-студенти обслужват нечии политически интереси. Някои вече заявиха своята принадлежност към различни политически субекти. Според мен ръководството на СУ трябва да се разграничи от тази акция и да спре това безумие. Щом тези студенти желаят да заявят позиция, нека го направят пред Министерския съвет. Уронвайки авторитета на някои свои преподаватели и отказвайки на своите колеги изконното право да учат, те причиняват непоправими щети. Образованието в България е деполитизирано и така трябва да остане. Не мога да говоря от името на моите колеги, но аз лично не бих подкрепил такава кауза. По време на февруарските протести много от моите колеги са изразили публично своето мнение, но не в сградите на Великотърновския университет, а на улиците! Определено част от тези студенти искат да бъдат новите лидери на България. Но дали си струват тези пет минути слава? Историята ще покаже. 

Днес бе окупирана и 321 аудитория в университета във Велико Търново. Илия Илиев е студент в трети курс, специалност ,,Български език и география”. Той е част от окупаторите във ВТУ. В декларацията, с която студентите-окупатори излязоха е записано: 
ОКУПАЦИЯТА ЩЕ ПРОТЕЧЕ ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ: 
1. Ще бъде установен окупационен студентски контрол върху аудитория 321; 
2. Учебният процес ще продължи да работи, както до момента; 
3. Ще се опази имуществото на Университета, ще се окаже абсолютна и безусловна подкрепа към университетското ръководство, като се надяваме и ние да получим същото; 
4. Ще бъдат насърчавани дейностите с научен характер. 

Ние сме политически неангажирани. Действията ни са продиктувани само и единствено от желание за повишаване на жизнения стандарт в България и подобряване на моралния климат. Затова от вас очакваме, като граждани със силно изявено чувство за отговорност, да ни подкрепите в този момент, в който обществото трябва да се обедини. 

Калинка Митева, Гергана Иванова, Георги Терзиев и Николай Николов - студенти втори курс, специалност ,,Социална педагогика” в Пловдивския университет (ПУ) ,,Паисий Хилендарски” подкрепят протестиращите си колеги от София и са готови на стачни действия в Града под тепетата. 

Днес от прозорец над входа на Ректората на ПУ бе спуснат транспарант с надпис “Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?”

Ивелина Паничарова, студент в четвърти курс ПУ по специалност ,,Педагогика на обучението по български и испански”: 

Трябва ли всички да са против правителството? Ако започнем в този дух, ще настане анархия. Да окупираме университетите и всички институции... А след това? Нещата трябва да имат граници и да не се размива фокусът. Мислите ли наистина, че на премиера Орешарски му пука, че в СУ нямат лекции? Нямам нищо против студентите организирано да излязат на площада, но не мисля че университетът е мястото. Нямам решение. Ако го имах, сигурно аз щях да съм в парламента. И все пак не мисля, че университетите трябва да заемат една или друга позиция. Нека разделяме университет от студенти. И всички студенти задължително трябва да са за или против ли? 

Не! Някои пък са тук по програмата “Еразъм” и им тече времето и полза от нея - никаква, защото някой решил, че ще използва университета за трибуна. Други пък са на съвсем различно мнение, ама кой ги пита. И от къде сме сигурни, че на всички “окупатори” подбудите им са чисти? Някои може просто да не искат да имат лекции. Защо не излязат на площада, както всички, които излязохме, или там не е интересно и едва ли ще ги снимат сред хилядите. Протестът не е срещу университета, тогава да не бъде в университета, нали? 

Окупирани аудитории освен в Софийския университет, откъдето започна протестът, има и в Нов български университет и НАТФИЗ. Студентите от Националната художествена академия подкрепиха колегите чрез присъствие пред Ректората на СУ. Студенти от Варна считат, че обстановката е динамична, но самите те не знаят дали ще подемат действия. Очакват се окупации в Музикалната академия в София, както и инициативи в УНСС.

Яница Маринова

1 коментар:

  1. Добре, казваш политическо било, платено, купено. Готово. Съгласих се!
    Обаче, когато стигнеш дъното на отчаянието и безперспективата за днес и напред, няма място за купешки фрази и морални съдии. Мога да се съглася с мнението на моралните съдници, ако бяха казали нещата докрай за колегите си студенти, особенно за тези който не знаят къде се провеждат учебните им занятия, знаят кафетата, чалготеките, къде се поставя силикон, ботокс, къде са богатите чичковци с колите и парите и прочие. Че същите тези като извадят тапиите накрая от без нищото, минали по милост и с ходатайство и записват годината с по 10 изпита, вземат изпити с реферати тип вестнкарски статии и прочие, тогава тези морални съдници ги няма да протестират и не са против това.
    Обаче, ако студенти (които са малцинство), които имат малко повече от 2 грама витамин С в главата си, учат, четат книги и за тях образованието е призвание и отношение към живота и т.н , изразят обществената си позция, те биват поругавани от някакви конформисти или хора свикнали в тази робска система и не знам си какви още типажи. Ама хайде моля ви се, как ще ми сравнявате България със страни които са на светлини години напред по цивилизация, култура, икономика и социално положение. Където, ако Обама или Камерън докарат народа си в такова мафиотска държава и безнадеждно положение, ще окупират не Харвърд или Оксфорд, ами и океана.
    Хайде малко да гледаме по напред от слугинския си манталитет и бедното си колибарско мислене!

    ОтговорИзтриване