вторник, октомври 29, 2013

Порасналите наши идеи ще говорят вместо нас


КЛЮЧът в Софийския университет
Фотограф: Елена Донкова

Защо се порязваме? Имало ли е в редовете на немската армия през Втората световна война тъмнокожи войници? Защо наричаме сандвича с кайма и кашкавал – принцеса? И още куп въпроси, на които търсим отговорите всеки ден. Има едно място за всички любопитковци, на което може да зададете всички онези въпроси, които винаги сте искали да зададете, но не е имало на кого. Пишете на страницата на “Питанка” във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com


Драгомир Симеонов
Снимка: Елена Донкова
Последното изречение е традиционният завършек на радиорубриката “Питанка”. За да чуете за какво иде реч - всеки делничен ден от 9:30 ч. по “Дарик”. Нейният автор и ментор е радиоводещият и лектор на Форум КЛЮЧ.NET, провел се в Софийския университет (СУ) под покровителството на новите технологии и глобалната мрежа, Драгомир Симеонов

С “Яйцето или кокошката?” по Аристотелски преди година “Питанка” се е появила на белия свят в ефира. Това е интерактивна платформа, в която някой пита, а друг отговоря. Над 206 “питанки” са намерили своите отговори досега. 

Когато говорим за идеи, използваме същата лексика, както и за бебе. Идеите се раждат. Някои идеи са големи и едри, почти като второкласници. Когато човек ги види и си казва: “Уау, това е наистина много голяма идея. Сега остава само да я храним и съвсем скоро тя ще е готова сама да се справя със света”. Това разказа пред препълнената аула на СУ КЛЮЧарят Драго Сименонов. 

“Някои от идеите идват спонтанно, зачеват се ей така. Други идеи са планирани – мисли се върху тях, очакват се. Има идеи, които се появяват на света и след това биват забравени”, по философски радиоводещият разгърна мисловния образ на това, което наричаме “идея”. Според Драго има и малки идеи, за които е необходим ковиоз и специални грижи. Но подчерта, че те също са важни, защото от тях може да стане силна идея. За финала на акушеро-гинеколожкото си встъпление Симеонов сподели, че някои идеи никога не успяват да се родят. Защото както и децата, след като се родят, идеите имат нужда от огромна грижа. 

Оригиналността в медийното съдържание е съмнителна. Заради опасението, че хрумката е създадена. “Когато работиш в медия, в един момент смяташ, че си видял всичко едва ли не. Каквото и да ти хрумне, знаеш, че то е измислено. Защото вътрешният ви глас казва, че това вече е правено”, сподели впечатленията си лекторът. 

“Защо казваме номера на китайката?” Коя е китайката, какъв е номерът й?”. Този въпрос все още мъчи Драго. И ако все пак му го зададете, не забравяйте контактите за връзка: Пишете на страницата на “Питанка” във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Стоян Нешев
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар