понеделник, март 25, 2013

Не цитирайте Вапцаров в безхаберното си политическо говорене


Снимка: lisko.eu

Политически емоции и представяне на цели преди Деня, 12 май 2013 г. Този път чуждото покровителство е за около 280 000 студенти. Не е случайно, че “яхам” – модерен глагол в сегашно време, изявително наклонение, “яхат” е множественото число на действието. А в преизказно наклонение формата на глагола в сегашно време – “яхали (са)”. Принципно какво се яха – кон или велосипед, но вече и целокупната студентска общност. 

Навързано в каламбур от мнения на последните “студентски” проявления се получава следното: Движение “Орлов мост” е на студентите. То иска политическа власт от предстоящите избори и всеки може да предлага кандидат-депутати по интернет. Христо Стоичков е знамето и избръснатото лице с вратовръзката. “Вечният студент” по прякор и председател на НПСС е Ангел Георгиев. Той и колегите му събират гражданското общество от “студенти” (главно пенсионери и цигани) с платени автобуси от кметове на ГЕРБ по селата в “Арена Армеец”. Споменава се името на бившия депутат Емо Ротманса от ГЕРБ. НПСС обвиняват журналисти и граждани, че тенденциозно ги омаскаряват и че искат да им попречат да си направят реформите във висшето образование. Същите изразяват позиция, цитирайки Ганди и Вапцаров


Снимка: Движение "Промяна за студентите"
В публичното пространство наскоро се появи абревиатурата НПСС, озвучаването е благозвучно не пе се се, т.е. не пасе трева, ама от образование разбира. Тъй да се каже, в Свищов през 2000 г. по Закона за висшето образование на бял свят ражда “Националното представителство на студентските съвети” (НПСС) в България. 

Абревиатурата се превръща в орган, след като е облагодетелствана с правата и интересите на студентите и докторантите. Последният мохикан на абревиатурата в академизма от дни носи името Христо Стоичков-Камата, старши-треньор на ПФК “Литекс”, известен български футболист и почетен консул на България в Испания. Разбира се, има и още много други определения за Камата, но според Уикипедия това е достатъчно. Самият Стоичков е “доктор хонорис кауза” на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Събитието беше белязано от скандал, след който социологът Цветозар Томов напусна университета. 


От сайта на НПСС
Всъщност да се върнем на позицията на НПСС - да цитираш лириката на емблематичен български поет в “политическото си писмено говорене”, се нарича слободия, словоблудство, маскарлък. Да цитираш не точно, а и перифразирайки Вапцаров, е повече от “жертвоприношение” на стихотворението му “Вяра” в нечисти помисли: 
Може би искате да я сразите нашата вяра във дните честити, нашата вяра, че утре ще бъде живота по-хубав, живота по-мъдър? А как ще щурмувате, моля? Тя е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея няма открити! Няма открити!/ (Никола Вапцаров) – посление от позицията на НПСС. “Цитатът” е в контекста на нападките и спекулациите от “тези”, които спъват реализацията на младите хора в България. 

Ето ги и последните две строфи на стихотворението на Вапцаров “Вяра”
Може би искате да я сразите 
МОЯТА вяра 
във дните честити, 
МОЯТА вяра, 
че утре ще бъде 
живота по-хубав, 
живота по-мъдър? 

А как ще щурмувате, моля? 
С куршуми? 
Не! Неуместно! 
Ресто! - Не струва! - 
Тя е бронирана 
здраво в гърдите 
и бронебойни патрони 
за нея 
няма открити! 
Няма открити! 

Политическият диалог изисква съобразителност и епигонизмът в речите подсказва за престъпление. Някой скептик би си казал – “голяма работа”, подменили притежателното местоимение “моя” с това за множествено число “наша”. Да, но не подхожда “алъш-вериша” в критичния момент в образованието със студентската общност. Още повече, че налагането на политическа отговорност и убеждения на студенти от 51 акредитирани висши училища не е “спасителният чичо”. 

Напротив – вцепенява двигателната система на идеите за вярност и преданост под ритмите на Гошо от “Почивка” (“Ицата Стоичков обича да псува на майки, без да слага запетайки”). Обобщаване на студентите под партийните концепции на НПСС, за която всеки втори студент не знае какво е това, си е голяма псевдоотговорност. 


Снимка: Движение "Промяна за студентите"
На светло излезе и отворено писмо от действителни студенти и възпитаници на българските университети, недоволни и непризнаващи легитимността на НПСС. Разпространява се и петиция срещу “студентския орган” и повелия ги Стоичков. 

Нещо повече, студенти разкриха и още един небивал интерес на организацията – по 4 лв. отгоре искат НПСС от студентските такси, за да запълнят дупки в собствения си бюджет в защитата на студентите. Бюджетът изцяло се сформира от студентските такси.


Стоян Нешев
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар