понеделник, ноември 01, 2010

Из делниците на един министър-председател

Снимка: Архив
Минко Чернев
Това е необикновената история на един обикновен човек от Банкя. Човек, посветен на народа и неговите дела. Самоотвержен и безкрайно енергичен, медийно интересен и проевропейски ориентиран. Неговото ежедневие определя нашето, затова нека разгърнем календара.

Понеделник, 10.30 часа. Извънредно заседание на Министерски съвет. Премиерът влиза. Всички министри стават прави.
Той сяда, те също. Отваря си бутилка минерална вода, отпива от нея и казва: „Така. Днес сме се събрали, за да обсъдим проблемите в държавата, наследени от предишното правителство. Казвайте сега, един по един, кой какво е открил.”

Пръв има думата финансовият министър Симеон Дянков. „Няма пари - категоричен е той, Станишев и Доган са изхарчили всичко. Чака ни тежка зима. Трябва да запълним дупките в бюджета, защото ни грози увеличаване на дефицита и санкции от Европейската комисия.”
Цветан Цветанов се изправя и заявява: „Предлагам да заловим всички едри престъпници, да орежем пипалата на октопода и да им изземем цялото имущество. После ще го продадем и с парите ще покрием дефицита.” Премиерът кима одобрително.

Глас надава социалният министър Тотю Младенов. „Нека вдигнем пенсионните осигуровки. Приходите в Националния осигурителен институт ще скочат и ще можем да покрием плащанията за здравеопазване.” „Да, вдигаме с 3% вноските за пенсии, въодушевява се Борисов. Ти какво ще кажеш?” – обръща се той към здравния министър, чието име за трети пореден път се опитва да запомни. Стефан Константинов кима одобрително.

„– Плевнелиев, какво става с „Люлин”?” „– Работи се, вървим по план.” „- Добре, значи в сряда режем лентата. А „Тракия”?” „– Обявили сме обществената поръчка за Лот 4”. „– Добре, утре да е ясно кои са изпълнителите и подизпълнителите и в четвъртък правим първа копка. Цветков, какво става с БДЖ?” „- Мъчим го” – отговаря транспортният министър.
Ръка вдига Сергей Игнатов. „Господин премиер, университетите се вдигат на бунт. Искат си парите, не мога да не ги дам.” „Режи, Игнатов. Трябва да намалим разходите. Като искат да учат – да си плащат. Дай им да си върнат платеното обучение.”

„Трайков, ти си” – обръща се премиерът към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Трайчо си намества очилата, поглежда Борисов и казва: „Махаме посредниците в газа. Строим „Южен поток” и „Белене”. Руснаците са с нас.” „Добре, Трайков, с руснаците ще се оправям аз. Ти вдигай ДДС-то в туризма. Измисли го как.”

„Господин премиер, може ли и аз да предложа нещо?” „Кажи, Вежди.” „Дайте да съкратим бюджета за култура. Хората нямат пари за хляб, как ще ходят на театър?”
„И без това цената на хляба я вдигаме, трябва да субсидираме тютюнопроизводителите”, обажда се Мирослав Найденов. Борисов: „Сиреч, режем от културата, даваме на земеделието. А, Найденов, нещо не ми харесват луканките и сиренето, дето ги ям. Направи нещо по въпроса. Други, слушам. Попова, какво става със специализираните съдилища?” „Задвижили сме нещата, господин премиер.”

„Младенов, ти отиваш на посещение в Китай да договаряш партньорство, а ти, Ангелов, оправи се с противоракетната отбрана”, обръща се Борисов към министъра на външните работи и този на отбраната. После поглежда към министър на спорта и с лека усмивка ми подхвърля: „Нейков, айде най-накрая да се класираме за европейско по футбол. Направи нещо, затова съм те сложил на тоя пост.”
„Божидар Димитров къде е?”, пита Борисов. Всички мълчат. Някои неуверено казва: „Мии, май е на разкопките в Созопол. Нали търсят мощите на Йоан Предтеча.”
„Добре, за днес толкоз. Действайте по задачите, в петък чакам отчети. Свободни сте”. 

Премиерът става и излиза.

Понеделник, 11.00 часа. Бойко Борисов открива новото детско отделение в болница „Св. Екатерина”.

Понеделник, 13.30 часа. Премиерът е на посещение в „Брикел”. Разговаря с работниците, успокоява ги, че централата няма да бъде затваряна, защото той създава работни места, а не съкращава.

Понеделник, 16.00 часа. Министър-председателят заминава на работно посещение в Германия.

Вторник, 12.00 часа. Бойко Борисов и Ангела Меркел дават изявления след работната си среща. Немският канцлер потвърждава, че ще подкрепи влизането на България в Шенген.

Вторник, 14.00 часа. Самолетът на премиера отпътува от Германия за България.

Вторник, 19.00 часа. Премиерът присъства на благотворителен концерт за изграждането на още 2 защитени жилища за деца с увреждания.

Сряда, 08.00 часа. Бойко Борисов на гости на „Тази сутрин”. Ексклузивно интервю на Анна Цолова и Виктор Николаев по проблемите в държавата. Какво се случва с Октопода? Ще бъде ли осъден Алексей Петров? Кога България ще има завършени магистрали? Ще се вдигат ли вноските за пенсия? Какво се случва в здравеопазването?

Сряда, 10.00 часа. Заседание на Министерски съвет. Министрите отчитат задачите от понеделник.

Сряда, 11.30 часа. Бойко Борисов, Симеон Дянков и Цветан Цветанов дават пресконференция след редовното заседание.

Сряда, 14.00 часа. Премиерът открива новия 400-метров пътен участък от автомагистрала „Люлин” в посока Перник.

Четвъртък, 11.00 часа. Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев правят първа копка на Лот-4 на автомагистрала „Тракия”.

Четвъртък, 14.00 часа. Посещение на Бойко Борисов и Трайчо Трайков в ТЕЦ „Марица – Изток 3”.

Четвъртък, 15.00 часа. Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката се срещат с изпълнителния директор на ЕВН за България.

Петък, 09.00 часа. Парламентарен контрол.

Събота – няма данни.

Неделя, 18.30 часа. Бойко Борисов гостува в предаването на Росен Петров „Нека говорят” в рубриката „Пожелахте да говори”.

И така всеки час, всеки ден, всяка седмица до края. Трудно е да си министър-председател в „страната на вълшебствата”. Трудно е да прокарваш политиката си през медиите. Трудно е да бъдеш новина всеки ден!

Грета ПЕТРОВА
Всички публикации на автора

5 коментара:

  1. Много силно. По-често трябва да пишеш за блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Грета: Ще се постарая :)

    ОтговорИзтриване
  3. В събота играе тенис :)

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Грета!Много е готино :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хубаво е, но е като една много позната рубрика - Из делниците на един луд на д-р Тони Филипов

    ОтговорИзтриване