неделя, март 24, 2013

Лесно е да си добър


Снимки: Елена Донкова
Над 50 деца с увреждания се включиха в състезанието, което е част от кампанията „Лесно е да си добър. Опитай и ти!”. То се състоя в Националната спортна академия „Васил Левски” /НСА/. Кампанията е подкрепена от Министерството на физическото възпитание и спорта, съвместно с Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите и Сдружението „Българска история, традиции, изкуство и етнология”.

Шоудаун
Спортната програма, подготвена от педагози по специалността „Адаптирана физическа активност и спорт”, бе разделена на три зони: щафетни игри, гребане на тренажор и шоудаун. Опитни спортисти демонстрираха голбол (футбол за незрящи). 

Голбол (футбол за незрящи)
Преподавателите от катедра „Водни спортове” на НСА проф. Майя Николова и асистент Величка Александрова окуражаваха и напътстваха своите възпитаници през цялото време на мероприятието. Програмата завърши с благотворителен футболен мач, в който взеха участие малчуганите от Дома за деца с увреждания в град Баня (Пловдивско) и изтъкнати български музиканти и творци. Сред тях бяха инициаторът за създаването на групата „Стари муцуни” Ивайло Крайчовски, авторът на графичния цикъл „Послание към света” Румен Статков, бившият вокалист на група „Контрол” Кольо Гилъна и други. 

Всички участници бяха наградени с медали, а отборите победители получиха и купи. Сред специалните гости на събитието бяха заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев и директорът на дирекция „Социални дейности” към Столична община Минка Владимирова. 


„Спортът е мястото, където всеки от нас може да постигне своите върхове” - с тези думи Минка Владимирова даде начало на спортния празник за децата със специални нужди. 

За доброто настроение на участниците и публикате се погрижи мажоретният състват на читалище „Христо Ботев”, град Ботевград, а Катрин Димитрова изпълни химна на спортен клуб „Витоша”.

Целта на кампанията е да се социализират децата със специални нужди и те да не биват възприемани като „различни”, посочи зам.-министърът на физическото възпитание и спорта.

Лидия Богданова 
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар