петък, март 22, 2013

Четвъртият младежки АФОН под шапката на властта, медиите и гражданските протести


Снимка: АФОН

“ВЛАСТТА, И МЕДИИТЕ, И ГРАЖДАНСКИТЕ ПРОТЕСТИ: смяна, подмяна или промяна?” е заглавието на следващия Академичен форум за обществена наука (АФОН). И тази година за четвърти пореден път младежите от университетски, образователни и публични институции от България и Европа се включват в академичното творчество за рационалността на науката в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на 18 май 2013г. Инициаторите отново са проф. д. с. н. Михаил Мирчев и гл. ас. д-р Катя Михайлова от УНСС. 

Тематиката на Форума за научни студентски изяви е изцяло очертана в границите на актуалното преди извънредните парламентарни избори през май. Ударение се поставя на последвалата икономическа и политическа събитийност в България. Творческите проекции на участниците могат да следват няколко подразделения на голямата тема “Властта, и медиите, и гражданските протести: смяна, подмяна или промяна?”: конфигурацията власт - чрез гражданските протести - оставката на ГЕРБ и Бойко Борисов. Политическата система – време ли е за смяна. Докъде стигат медиите – инструмент, дискусия или злоупотреба. Гражданските протести - улицата в България, политика и власт. Политическите рейтинги – вот на доверие или какви са процентите преди 12 май 2013 г. 

Снимка: АФОН
“В такова време е наистина предизвикателство да си събереш ума, да се обърнеш към мъдростта и прогнозите на класически автори, сам да застанеш над вълните в ежедневието – за да обобщиш, за да прозреш по-надалеч, за да мислиш за принципи, докато другите наоколо са се вторачили в комбинации и текущи страсти.”, пишат организаторите в покана към всички желаещи да творят наука от академичната скамейка. 

За кандидатстване за участие изпратете реферативно есе по темата на АФОН ‘2013 и заявка като използвате е-формата на адрес www.academic-forum.eu/mafon2013/uchastie.php. Можете да участвате индивидуално или екипно. Водещи в разработката са: авторовата теза и рационалната аргументация, основани на реферираните от автора научни текстове и източници. 

Обемът на реферативното есе трябва да бъде между 1 000 и 1 500 думи. От екипа на АФОН препоръчват на участниците да работят с научен консултант. До 26 април пък е крайният срок за кандидатстване, e-заявка за участие/Application Form и 70% от заключителния вариант на Вашето реферативно есе ще потвърдят присъствието Ви на сцената на АФОН. 

От последния АФОН през ноември 2012 г.
Снимка: Ивайло Пеев
От идеята до действителността АФОН се доказа като просперираща трибуна за академично студентско творчество. През есента на 2011 г. науката като споделено пространство се съсредоточи в темата: „ИЗбори по време на криЗА”. „Социалната срещу либералната държава” пък беше логото на втория младежки АФОН. “Червената ябълка”, символ на събитието, се появи и през есента на 2012 г. с шапката на „Глобализацията тук и там”

Какво говорят “старите афонци” за АФОН? 


В няколко изречения: коментари, отзиви и диалог, граничещи с академичната култура и ценности. От студентите... 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Веселин Мавродиев, организатор на първия АФОН, СУ „Св. Климент Охридски”, магистър по „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги”:  Най-важният резултат за мен, от това което направихме заедно - АФОН, са написаните доклади, изказаните мнения. Те са подготвени от младите хора. Всеки един от тях е седнал, мислил и писал. Това е най-съдържателното, най-трудното. Свидетели сме заедно с тях, как наши връстници в различни телевизионни формати биват обучавани в нещо, подкрепяни с много пари, за да се превърнат в маркетингови продукти. Без светлини, участниците в АФОН вече са направили една по-важна крачка - действието, което ще им помогне да се превърнат в мислещи хора! За мен и за тях, това е същината!

Делиян Маринов, II курс, студент по политология във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”: “АФОН е от онези редки възможности за човек да участва в нещо, което едновременно изпитва уменията му и го развива, независимо от крайния резултат. АФОН е удобно място точно за млади хора, които желаят да обменят идеи, без да се страхуват, че могат да бъдат накърнени от други хора, заради това, което мислят, или това, в което вярват. Самият аз, преди да се включа в АФОН, не знаех за тези негови определено положителни качества. Участвах заради амбицията си да добия колкото се може повече знания и да развия тези, които вече имам, и останах доволен, като най-важната част от самия форум бе отвореният прозорец към един по-академичен свят, който остава отворен и в момента, и занапред.” 


Рада Келевска, студентка по право в СУ “Св. Климент Охридски”: “АФОН беше за мен стимул да използвам теоретичните си познания от университета на практика, като сама си разработя анализ и аргументирам научно изводите върху избран от мен проблем - здравеопазването. Беше предизвикателство и си заслужаваше - най-вече заради това, че участват все студенти - като мен, с които дискутираме разработките си и обменяме идеи, опит, гледни точки. Оценявам като личен пропуск, че не работих с научен ръководител, което е страхотна възможност. Така че на следващите: възползвайте се! Когато някой с опит на драго сърце отделя от времето и вниманието си, за да ви помогне да се развиете, извлечете максимума. Струва си!” 

Алиса Иванова, студентка по журналистика в УНСС, I курс: “Участието ми в АФОН никак не беше планирано. Случи се благодарение на гл. ас. д-р Катя Михайлова. По нейно предложение се роди идеята да разширя работата си върху една от зададените ни домашни работи по социология. Заедно с колежката ми Мила Иванова разработихме темата за „НЕграмотността - МОДА и/или ПРОблем”. С тази тема направихме и дебютното си представяне на АФОН. Трябва да кажа, че имаше известна доза притеснение. Все пак е трудно, в рамките на десет минути, да представиш и анализираш проблема, върху който си работил. И не само това - признавам, че да говориш на микрофона не е лесно, особено когато знаеш, че погледите са насочени към теб. Въпреки това не мога да скрия удоволствието си от възможността да участвам в Третия младежки АФОН. Чувствам се привилегирована от факта, че бях част от това събитие. Беше интересно, беше полезно и разбира се, вълнуващо!”  


Страхил Панеков, магистър в специалност “Global Political Economy” в University of Hull: “АФОН е катализатор за интелектуален синергизъм, където идеите на младите хора биват концентрирани, споделени, обсъдени и обогатени. Това дава възможност за изграждане на умения за комуникация, като същевременно стилът е на научно ниво. Националният мащаб на Форума дава възможност за контакти между мотивирани и амбицирани хора от различни краища на страната.” 


Теодор Йорданов, Югозападен университет - Благоевград, „Политология”, II курс: “Това е младежка организация дори с международно участие, на която се събират едни от най-бистрите, най- алтернативно мислещи умове, излагащи своите виждания, мисли и предложения чрез своите разработки и статии. Там е едно от местата, което те предразполага да мислиш рационално да израснеш като личност, да изградиш свое собствено мнение да се срещнеш с други мислители, които те подкрепят или критикуват, да упражниш себе си в дискусия или диспут. И най-важното, завързваш контакти, и то не с кой да е, а с едни от най-добрите студенти от всички университети. Участници, на което и да е конферентно събрание, с които можеш да общуваш, да ги подкрепяш или критикуваш. И съответно те да те подкрепят за в бъдеще или критикуват!”

Екип "Новата журналистика"

3 коментара:

  1. На замърсената обществена сцена ще стъпят като рицари Алфони и докато се усетят ще ги сграбчат ненаситните Галфони, на знае ли се......

    ОтговорИзтриване
  2. Самото събитие изглежда достатъчно замърсено и комсомослко. Замърсителите на средата и на сцената се раждат точно в подобни "академични" сбирки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми/а,
      Говорите така уверено, преднамерено, поръчково...
      Били ли сте някога на тези т.нар. " академични сбирки" ?
      Заповядайте! Пък знае ли се... А ако Ви хареса?

      Изтриване