понеделник, ноември 19, 2012

Обществената трансформация в България, Европа и Света (видео)


проф.  Михаил Мирчев (вляво), ректорът на УНСС проф. Стати Статев (по средата) и проф. Теменуга Ракаджийска
Фотограф: Ивайло Пеев
“Нашата цел и амбиция е Университета за национално и световно стопанство (УНСС) да се утвърждава и като лидер в българската социологическа наука.” С тези думи ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев приветства откриването на научната конференция на тема: „Обществената трансформация в България, Европа и Света”. По случай близо 40-годишната история на катедра “Икономическа социология” Статев подчерта, че очаква задълбочено прогнозиране на обществените промени от катедрата. Той не пропусна да отбележи, че е и специализирал “Икономическа социология”. 

Двудневната конференция се състоя от 6 сесии, като впечатление правят имената на известни български социолози, икономисти, психолози, медийни експерти и политолози освен от УНСС, но и от Българската Академия на науките (БАН), Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Великотърновския университет, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, Техническия университет в София и други. 


Снимка: Ивайло Пеев
И 4 младежки сесии, които формират Съпътстващата студентска конференция “Глобализацията тук и там”. В нея вземат участие студенти по журналистика, социология, политология, икономика и други специалности от водещите вузове в България. 
Като интересен факт може да се отбележи и присъствието на докторант от полския университет “Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. 

“Трансформациите обясняват всички проблеми, катаклизми и въпросителни, които стават все повече и все по-дълбоки в съвременната епоха. Тръгват от икономиката, минават през политиката и стигат до ежедневието и бита на хората, до техните културни ориентации, ценности и способности за идентичност.” Това каза проф. д.с.н. Михаил Мирчев, председател на Организационния комитет на конференцията и преподавател в УНСС. Само преди няколко дни проф. Мирчев се сдоби и с председателския пост на Българската социологическа асоциация (БСА) на нейния ХІІІ конгрес. Позиция, която отличава личностните качества на професора, но и сериозно повишава рейтинга на катедра “Икономическа социология” в икономическия вуз. 

"Ние, студентите, от катедра "Икономическа социология" отново сме напред с нещата, защото организираме конференция от студенти за студенти", отбеляза Хасан Бербер, председател на Организационния комитет на студентската конференция. В следващото видео ще видите и кадри с най-вълнуващите представяния на студенти по темата “Глобализацията тук и там”. (видео и монтаж: Валери Ненков)






Студентски научни резюмета:


Участници от Студентската конференция
Снимка: Ивайло Пеев
Като предпоставка за добри академични и научни умения се очерта презентирането на четвъртокурсничката Анжела Сарафян и нейната тема за НЕглобализацията. За културните деформации на глобализацията пък дискутира дванадесетокласникът Борис Рангелов от Гимназията за чужди езици в Плевен. 

От емпирична гледна точка Теодора Пискова, студент и главен редактор на “Вестник на УНСС” разкри метафоричното влияние на маслиновото дърво и Лексуса в глобализацията. Кризисното решение за демократичната глобализация дадоха първокурсниците по журналистика Атанас Терзиев, Кристина-Йоана Петрова и Ирен Бабачева

Дона Пикард, докторант от Институт за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) при БАН конкретизира глобализацията до селските общности в България. Социалната отговорност и обществения интерес предизвикаха Грета Петрова, магистър в УНСС, да обясни каква е ролята на медиите в тези процеси. 

За “първата троянска проститутка” от изворите на народопсихолога Иван Хаджийски разсъждаваха младите студенти по журналистика Стоя-Александрина Витанова, Стефан Петров, Елена Минкова, Гергана Георгиева и Николай Стайков. Смесицата на идентичности в режисьорските решения на българския и турския сериал пък дадоха повод на Яница Маринова, УНСС, да разиграе проблема в кратък словесен етюд. 

Филологическият “разрив” на съвременния български език и отродяването му като причина за идентичността накара студентът по журналистика Стоян Нешев да даде “езиковите си аргументи”. Ивайло Динев, студент от СУ “Св. Климент Охридски” подсказа как се получава обединение по актуални теми спонтанно и бързо от социалните мрежи до площада. 


След конференцията: алумни срещи + червена ябълка:
Благодаря ти, АФОН!
За трансформациите в реална среда и по-съсредоточено в Студентския град и извън университетите Ивайло Динев от Движение “Промяна за студентите” разказа всъщност какви са стремежите и целите на Движението и докъде е стигнало то в така дългочаканите промени в студентския живот: студентски куизове; дни на изкуствата; дискусии, дебати, семинари и конференции; залесяване на райони в Студентски град; публични четения в Студентски град. 

Яница Маринова пък влезе в ролята на “Червената ябълка” на АФОН (Академичен форум за обществена наука), като разигра част от моноспектакъла си “Огледалната стрела” в средата на залата. Дали под опиянението на изкушаваща ябълка, символ на АФОН, младата актриса сподели, че от 4 години насам се опитва да докаже, че в икономическия вуз може да се прави изкуство и моментът е дошъл... 

Голямата конферентна зала в УНСС се оказа и правилното място за премиера на филма “След края на света”. Творческата разработка на Веселина Фотева й дава атестат за бакалавър по журналистика от катедра “Медии и обществени комуникации”, УНСС. Камера, монтаж и сценарий: Веселина Фотева. Творчески ръководител на проекта: гл. ас. д-р Катя Михайлова.




Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар