петък, юли 18, 2014

С каква оценка влизаш в университета


УНСС
Снимка: Минко Чернев

Преди дни излезе класацията на топ университетите в света. Единственият български ВУЗ в топ 1 000 е Софийският университет ,,Св. Св. Климент Охридски. Университетът се нарежда на 341-о място в Европа. Крайният резултат за България е 44,48 пункта, това означава: качеството на образованието в СУ, оценено на 234 точки и заетостта на завършилите, която се измерва с над 478 точки. 

Преди дни излезе и първото класиране в Алма матер. Оказва се, че с оценка добър (4) може да станеш студент на най-старото висше учебно заведение у нас. 

С желание бъдещите студенти 
попълват документите си, 
след което се редят на опашка
за записване
Снимка: авторът


Наш екип проследи записването във вуза на втория ден от кампанията, където тълпи от студенти чакаха своя ред. Процедурата минава през заплащане на студентска такса, попълване на документи, вземане на пореден номер за изчакване на ред и търпение, докато дойде твоят номер. 

Следващите данни очертават предпочитанията и минималните балове на студентите в някой от най-големите вузове. 

През 2014 г. най-високите минимални балове (при максимален 30.00) са в поднаправленията „Финанси, счетоводство и контрол” (28.03), „Икономика и бизнес” (26.54) и „Администрация и управление” (25.58). Най-високите минимални балове (при максимален 36.00) са в „Икономика с чуждоезиково обучение” (34.00), „Политически науки” (32.13) и „Медии и журналистика” (31.82). 

Най-търсените специалности в СУ традиционно са "Психология", "Социални дейности", "Право", "Публична администрация", а също и т.нар. "редки специалности" - скандинавистика и арабистика.  В УНСС най-много са кандидатите за поднаправление ,,Икономика и бизнес”, следвани от поднаправление ,,Финанси, счетоводство и контрол

А на 18-те приемни изпита в Пловдивския университет ,,Паисий Хилендарски” са се явили 2 732 души, като успешно издържалите са 2 210, което е 81% от общия брой. За участие единствено с оценка от държавен зрелостен изпит (ДЗИ) са се записали 1 918 кандидати. Най-желаната специалност там е „Софтуерни технологии и дизайн“ във Факултета по математика и информатика, избрана от 40 души. За нея кандидатстват и най-много младежи - при обявен държавен прием общо 150 места за редовно и задочно обучение тя е посочена по първо желание от 599 души. Втора по търсене е „Предучилищна педагогика и начална училищна педагогика“

Преди години се търсеха размишленията на кандидат-студентите по темата ,,Тройка”. С днешна дата се оказва, че не е нужно да търсиш метафорична дълбочина, след като при наличие на такава оценка можеш да станеш студент.

ЯНИЦА МАРИНОВА
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар