четвъртък, февруари 02, 2012

По анцуг



По анцуг си сърфирам в Интернет и ми е голяма свободия... По анцуг от димитровградския пазар... Вчера пък четох “Шогун” на Джеймс Клавел от Интернет. Но до този момент, когато усетих тръпки в ръката ми и мишката на компютъра – блокира... Викат му АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)

АСТА не е България да приеме закона и да стане полицейска държава, нито пък ГДБОП да ти почукат на вратата заради игрите, които играят тийнейджърите, теглени от Интернет. Нито пък романтичните сериали на жените, неизлъчени по телевизията. Нито пък да забрани да гледаме как президента на БФС Боби Михайлов върти гюбеци на новия хит на Преслава. 

АСТА няма и да попречи на свободата на словото, защото то е някъде между фанфарите, лалетата и розите... 

Какъв е този международен документ, който цели въвеждане на унифициран стандарт за борба с незаконното фалшифициране на продукти, защитени от авторско право и търговска марка. Как ще проличи, че АСТА е за намаляване фалшификациите на физически стоки, а след това да унищожи интернет пиратството. Но къде е границата между кражба на интелктуална собственост и споделяне на информация в Интернет? 

Как да го тълкуваме като “икономическа цензура” или “икономическа изгода”? Подпрени сме на стената икономическа... България нямо и глухо даде зелена светлина, ама “под условие”, подпис със симпатично мастило, тъй както моят анцуг е “Adidas” от димитровградския пазар... Всеки един нормален български гражданин знае, че АСТА не влиза в сила, след като не е ратифицирано от парламента. Защо някакви хора в медиите ни обясняват това, сякаш сме умствено изостанал народ... Зоват се протести, а те трябва да са в самото начало... 

От друга страна, според министър Трайчо Трайков, АСТА ще защитава производителите – на мебели, на млечни продукти, на козметични продукти на розово масло... Дано! Нека бъде лято! 

В парламента социалистите и главно Петър Курумбашев заяви пред Би Ти Ви, че има двама министри в българското правителство, които може би е по-добре да честват национален празник на 4. юли. Нищо! Да живее нудизмът...

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар