сряда, март 20, 2013

Владимир Йончев отКЛЮЧи информация как възниква OFFNews като медиа


Владимир Йончев, главен редактор на сайта OFFNews.bg и форума OFFRoad-Bulgaria.com
Фотограф: Елена Донкова

От един форум е възможно да възникне идеята за медия. И тя да се осъществи. Но не традиционна. Тук информационният поток не е насочен единствено към институционалните новини, а идва от форум и отразява гражданските дейности. Това не е принизяване на държавните институции. Това е издигане на хората и на техните деятелности. Така представи OFFNews.bg нейният главен редактор Владимир Йончев на Форум КЛЮЧ+ в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/.

Целта на OFFNews.bg е да направи нов тип журналистика, който да се разграничава от останалите медии, и основната информация да идва от читателите и от огромната мрежа на форума OFFRoad-Bulgaria.

OFFRoad-Bulgaria е форумът с най-строга модерация, отбеляза редакторът.  Там се премахват потребители за писане на латиница, за писане на глупости и на безумни идеи, трият се мнения за правописни грешки. Той е създаден преди около 9 години като една малка общност на група приятели. Там хората са предлагали места къде да си карат джиповете събота и неделя. Така започнали и да се запознават един с друг. Това е голямата разлика между OFFRoad-Bulgaria и останалите форуми, които по принцип са поле на анонимност, разказва Владимир Йончев.

Форумът в момента има над 120 хиляди регистрирани участници. Офроуд форума се различава от всички останали по това, че има обществен съвет. В него влизат около 100 души. Някои от тях не се познават помежду си, но са доказали в постовете, че са смислени хора. Когато се поиска нещо, с което да се ангажира форумът, то се подлага на гласуване в обществения съвет. Ако се приеме, всеки участник във форума се чувства ангажиран да се включи.

Снимка: Елена Донкова
Форумците са основали своя „Пътна помощ”, която се казва „Мобилна спасителна служба”. Когато отидат да карат някъде по баирите и се счупи автомобилът, единственото, което трябва да направят, е да се свържат по някакъв начин с форума. Там има хора с оборудвани джипове, които тръгват да помагат. 

Постепенно тази общност на форума става толкова голяма, че започва да се чувства способна да прави свои инициативи. Владимир Йончев разказва как някакъв човек се появява във форума и споделя снимка на язовир Въча, на която се вижда колко е мръсен. Така се подема инициативата за почистването на язовира. За повече от половин година се осигуряват кранове, лодки, камиони и друга техника и язовирът бива изчистен.

Започват да се садят горички, да се оправят паркове, да се маркират екопътеки. В един момент осъзнават, че с каквото начинание не са се захванали, с него не са успели.

Минута и 30 секунди, след като гръмват военните складове на Петолъчката, на сайта вече има клип, заснет от човек, който държи кафенето под складовете. Други хора от мястото на събитието също се включват с разкази. Това е информация от най-първа ръка, отбелязва Владимир Йончев.

„Когато стана наводнението в село Бисер, още в първите минути, през форума и през сайта започнаха да ни заливат с информация.”, споделя редакторът на OFFNews.bg. Фирма, която пожелава да окаже финансова помощ на бедстващите, се свързва с тях. Хората от форума купуват със средствата хранителни продукти, вода, ботуши, дрехи. Пристигат на мястото през нощта. „ В селото бяха толкова изненадани, че някой толкова бързо е реагирал и мисли за тях.”, развълнувано казва Йончев.

По време на пожарите на Витоша през лятото на 2012г., се оказа, че най-важната работа трябва да я свършат моторите, защото не се знае къде са границите на пожара. От форума реагират незабавно и 40 минути, след като е написано съобщение, че два кросови мотора трябва да обходят границата на пожара, пристигат две момчета, заснемат с джипиес системи координатите и си тръгват, без да се представят кои са.

Владимир Йончев даде КЛЮЧа кое е най-важното за такъв тип доброволчество. Това е да има някаква общност от хора, които си вярват. Не е задължително те да се познават. Също така да има надежден канал за комуникация, да има надежден канал за оповестяване, да има медия, която е ангажирана с дадения проблем и да не се влиза в конфликт с държавните институции.

Сайтът OFFNews.bg получи морална награда на Асоциацията на европейските журналисти - България в раздела "Извън коловоза" в годишната класация за журналистика.

Елена Донкова
Публикации от автора
Фотографии от автора

1 коментар: