събота, ноември 23, 2013

Сдружение “Фуутура” – твоят начин да кажеш “да” на спорта


Снимка: Елена Донкова

Годината е 2005. Ливърпул току-що е елиминирал мощния Ювентус и среща Челси на полуфинала. Тогава британската преса излиза с потресаващи съвпадения относно спечелената КЕШ на „мърсисайдци” през 1981 г. и настоящата 2005 г.: „Принцът на Уелс се жени за първи път през 81-а, през 2005 – за втори път, Кен и Деърди от Коронейшън стрийт също се събират за първи път през 81-а и отново през 2005, Англия печели Ашес – най-големия турнир в крикета, както през 81-а така и през 2005, Ливърпул губи и трите си срещи срещу Челси през тази кампания, а миналия сезон Челси губи три пъти от Арсенал, но ги елиминира в Шампионската лига.” Подобна информация може да срещнете в техния сайт footura.com

Защото те са спортисти и желаят да спортуват в свободното си време. От времето на тяхното студентство си спомнят не чак толкова добрите условия за практикуване на спорт. За да обърнат развоя на тенденцията, търсят различни варианти, участват в спортни фирми, тренират за отбори по минифутбол и футбол и членуват в спортни организации и клубове. До това лято, когато учредяват Сдружение „Фуутура”, с целта да развие и задоволи потребностите на поколения ентусиасти в спорта.

Емилиян Методиев,
председател на "Фуутура"
Сега вече говорят за свързващата роля на сдружението. “За краткото си време на съществуване на организацията, ние изградихме няколко основи за бъдещи партнорства чрез турнири по различни видове спорт, които направихме. Това са семинар по проект на FARE („Европейската асоциация за борба с расизма и дискриминацията”) и участието ни в Европейската седмица на движението с две инициативи”, разказа пред „Новата журналистика” председателят на Сдружение „Фуутура” Емилиян Методиев. 

Идеята на новосформираното дружество е да подпомага развитието на спорта чрез предоставяне на по-добри условия, материални и нематериални награди за активно спортуващите. Очакванията на деятелите са за търсене на партньорство към бизнеса, институциите и към всеки човек с намерения и възможности. 

Освен развитието на спорта и спортната култура от “Фуутура” сериозно гледат и на здравословния начин на живот. “Хранителният режим е на първо място и много скоро всеки наш член и приятел ще може да се възползва от най-качествените продукти и добавки за активно спортуващи. В момента работим по изграждането на клубове по интереси към Сдружението според различните видове спорт и спортни дейности. Ще организираме дискусии, свързани със спорта и движението - от планинския туризъм до спортното право”, споделя Емилиян. 

От началото на септември до момента от сдружението са организирали два турнира по
Снимка от проведен турнир
по тенис на корт
тенис на корт, три турнира по тенис на маса и два големи приятелски футболни турнира. Като интересът към мероприятията е бил завиден, подчертава председателят на “Фуутура”. Победите на участниците се отчитат в ранглиста от различните състезания и в края на годината най-добрите от тях ще бъдат насърчени за спортно майсторство. До финала на 2013 г. се очертават още два футболни турнира и три състезания по тенис на маса.


Нашата цел е да бъдем разпознаваеми, но не на всяка цена. Искаме, като се срещне името “Фуутура” да олицетворява всичко онова, което не олицетворяват традиционните спортни институции, а именно отвореност, прозрачност, стремеж, съзидателност, нови възможности, дори идеализъм, каза още Емилиян.

За да станете член на Сдружението е нужно да изпратите кратко текстово съобщение на 1985 – с текст AFTR, плащайки годишен членски внос 5.00 лв. Привилегиите за сподвижниците започват от учене на футболен английски, минават през спортни застраховки, спортна и здравословна храна, възможности за изучаване на спортен мениджмънт и стигат до карта с отстъпки в спортни търговски обекти. По думите на Методиев “Фуутура” е за всеки спортист и човек със спортно и състезателно мислене. “Искаме за всеки да е важно и престижно да е сред нас. Любимата ми фраза е, че човек сам нищо не може да направи, успехът е плод само на добрата екипна работа. Както е и в спорта.”

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар