понеделник, ноември 18, 2013

Накратко за pravatami.bg


За сайта pravatami.bg
Снимка: Елена Донкова

„За една година успяхме да постигнем с нула лева външно финансиране, с минимум 1500 посещения на сайта всекидневно. През социалната мрежа „Фейсбук” достигаме до минимум 30 000 души обхват седмично. През последните месеци успяхме да привлечем спонсорство, чрез което сайтът да има мобилно приложение”, разказа един от създателите на сайта pravatami.bg Георги Държанлиев. 

Един от създателите
Георги Държанлиев
Снимка: Елена Донкова
Мисията на проекта е да повиши правната култура на обществото в България. За каузите със сигурност са нужни ентусиасти, а за да научаваме правата си бързо и достъпно онлайн и „познавачи на каузи”. 

Идеята за сайта се заражда на 8-ми декември в сауна от студентите по право Георги и Станимир. Взимайки съвети от различни места като Гугъл и Уикипедия, се създава платформа, в която законът е на разбираем език за хората без юридическо образование

Мобилното приложение за смартфони на “ПраватаМи”/ “PravataMi” е разработено безвъзмездно от IT компанията DiGiMark и изтеглено повече от 50 000 пъти. Така проектът вече бива сложен и в джоба на всеки, който иска да опознае повече правата си. 

Накратко pravatami.bg е отворена и безплатна за използване онлайн платформа, която поставя читателя в една конкретна обществена ситуация. В рамките на 2 страници платформата обяснява правата и задълженията, които има конкретното лице в дадената ситуация. 

“Pravatami.bg: разкодираните закони“ е собственост на Сдружение “Департамент за правна култура”, ръководено от студенти по право. Структурата на сайта се изгражда от авторски екип, редакторски, маркетинг и информационно-технологичен екип. Авторите на сайта не правят компромис с това да бъдат полезни на хората. 

„Възможно ли е да развиете добре каузата си във „Фейсбук”, ако не сте готина мацка или сладко котенце? Трудно е, но е възможно.”, шеговито споделя Георги.

Снимка: pravatami.bg
Една от последните статии Права (така ги наричат правистите от сайта) е свързана в отношенията ни със заложните къщи. Това какво ни се случва при спешна нужда от “бързи пари” и какви са правата ни при сключен заем със заложна къща и при сключване на договор за заем в заложна къща.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар