четвъртък, март 20, 2014

Камен Донев признава причудливата лудост на българина


Афиш на Камен Донев

Индивидът, комуто ще стане дума в настоящите редове, може да бъде забелязван в сценичното пространство като учителя с неговите възгледи за народното творчество. Освен пред ръкопляскащата публика той може бъде открит и зад завесите като режисьор. Пада си по шегите. И навярно е в тайна връзка с тях. Не обича химията, физиката, математиката, географията, историята... Въобще! Отдават му се пеенето и физическото. Поради това решава, че най ще го бива да влиза в други образи. Оказва се, че това е не само полезно, но и успешно. Идват му шантави мисли... Някои от тях той старателно отглежда и превъзпитава в продължение на години, за да може след като е събрал цялото творчество, да се роди моноспектакъл. 

Често може да бъде видян с показалка в ръка. Не да Ви сочи... Просто въплъщение. Лицето му има много лични карти, сменя по лентата имената си. Нищо лично. Хайде сега, четете! 

Топла атмосфера и човешка искреност белязаха срещата на студенти с известния български режисьор и актьор Камен Донев, състояла се в аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Гост-лекторът бе поканен от АBLE (Association of Bulgarian Leaders and Entrepreneus).

Leader Talks е поредица от презентации, насочена към младите лидери на България. Всеки месец каним доказали се български лидери да споделят своя опит с нас. Основна цел на проекта е да развие лидерския потенциал у младите хора, разказват организаторите. 

Донев започна: "Вдъхновявам се от доброто! На сцената търся истината, повярвайте, публиката добре познава истинското. Тя има усет към това." Актьорът разказа за смисъла, търсенето и вярата. За него вярата е въпрос на устойчивост и непрекъсната работа. Ключовата дума е постоянство, сподели още той. 

По време на разговора на няколко пъти спомена житейски уроци, които е получил от своя проф. Крикор Азарян. Той му казал: "Писането е очовечаване!" Донев не се примирява със случващото се. Напротив, вярва в енергията на българите и признава, че само нашият народ има от онази причудлива лудост. "Пътувам много и почти никъде не откривам онзи пламък в очите, както този на българина!" 

Търпението и смирението гост-лекторът не разбира като пасивност, а като действие стъпка по стъпка. Не харесва риалити форматите и открито отхвърля предложения за участие в такъв тип предавания. Вярва, че трябва да се справим с пошлото. Признава си, че е оптимист. 

На въпрос от публиката колко често се смее, Донев отговаря така: "Да ви кажа не много често! Представата за смешното днес е като етикет и фабрикуване. А смехът често е трагикомичен. Такъв е и в пространството между географската карта и личните истории на учителя в моноспектакъла "Възгледите на един учител за народното творчество". 

Не се страхува, че ще се изчерпи, защото вярва, че докато човек е жив, докато чете, търси, винаги ще има какво да поднесе. "Съпреживяването е пътят към облагородяването",  категорично заяви Донев на студентите. 

Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар