понеделник, септември 28, 2009

Бойко детронира Станишев и от УНСС

Тази сутрин (28 септември) Бойко Борисов откри академичната година в УНСС. Той бе придружен от Йорданка Фандъкова - понастящем министър на образованието, също и кандидат - кмет за столицата и Трайчо Трайков - министър на енергетиката, икономиката и туризма. Типично в негов стил, обеща работа на всички студенти от УНСС, а за тези, чийто успех е над 5,50, министерски пост, каза, че ще осигури пълна реализация и отлично сътрудничество между младите хора и правителството. Това са поредните обещания, които записваме на сметката на министър - председателя, да се надяваме те да бъдат изпълнени и да не останат просто думи, хвърлени на вятъра.

Иначе най-големият университет в страната празнува своята юбилейна учебна година. За 90-ти пореден път се стартират занятия в УНСС. За първи път висшето училище отваря вратите си през 1920г. Тогава то се е казвало Свободен университет за политически и стопански науки, пръв ректор е проф. Стефан Бобчев.През 1940 г. той е трансформиран в Държавно висше училище за финансови и административни науки, а през 1947 г. се преобразува във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.

През 1952 г. е възстановена самостоятелността на висшето училище под името Висш икономически институт, а през 1990 г. Академичният съвет решава ВИИ "Карл Маркс" да се преобразува в Университет за национално и световно стопанство. Официалното трансформиране на висшето училище става с решение на Народното събрание пет години по-късно - 1995 г.

Снимка: gerb.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар