вторник, ноември 17, 2009

Игор Ленкин: "Сегашният кабинет нищо особено не е направил"


Нострадамус пред Бойко в търсачката на ИТАР ТАСС

ИТАР ТАСС се нарежда сред четирите най-влиятелни информационни агенции в света. От създаването си през 1904г. до днешни дни, тя не спира да бъде достоверен осведомителен източник. Предава на шест езика- руски, английски, френски, арабски, испански и немски. Между 350 и 650 са съобщенията, които се публикуват от 500 журналисти, работещи денонощно. Архивът на ИТАР ТАСС е внушителен- 1 млн. фотографии и неизчерпаем информационен фонд. Притежава 2 спътника и се посещава средно на ден от 200 000 души. И сега си представете колко кореспонденти има в България - един. Неговото име е Игор Ленкин и именно той бе на гости на второкурсниците от специалност "Журналистика и масмедии" към УНСС през днешния ден (17-ти ноември 2009).

Преди да дойде в нашата родина, Игор Ленкин е бил съветник на президента на Руския футболен съюз. Издавал е няколко печатни издания, от които най-доброто е "Спорт +", с подзаглавие "Газета за Русия", излизало три пъти седмично. Едновременно с тази дейност руският журналист е работил и в ИТАР ТАСС. През 2005г. дошло и необичайното предложение да стане кореспондент на информационната агенция за България. И така след 6 месеца, през юли 2005, точно по време на встъпването във власт на правителството на Сергей Станишев, Игор Ленкин пристига в България. С днешна дата работи вече десета година за ИТАР ТАСС, като 4 от тях у нас.

Неговата работа е обвързана с отразяването на събитията както тук, така и в Хърватска и в Румъния. Заедно с екип, включващ 5 човека (фотограф, шофьор и др.) са на разположение "0-24ч". За да е професионалист, трябва да е наясно и с културата, и с политиката, и с икономиката . . . "В чужбина си специалист по всичко", с усмивка установява Игор.

Източниците, които кореспондентът на ИТАР ТАСС използва, са българската информационна агенция "Фокус" и БТА (Българска телеграфна агенция), следи и различните печатни издания- "Труд", "24 часа", "Стандарт", "Класа", "Дневник", за да може да прозре всички гледни точки и да отсее истината. В крайна сметка Ленкин отсече: "Лошата новина е най-продаваемата". Оттук изскочи и заекът на изненадата. Това стана чрез следния експеримент: написахме в търсачката на информационната агенция ИТАР ТАСС България (Болгария) и какво се оказа- всъщност Ностадамус е пред Бойко Борисов по рейтинг. (О, какъв ужас!).

Неусетно се пренесохме към сериозната част от срещата. След няколко въпроса за нивото на българската журналистика и къде се намира тя в сравнение с руската, отговорът бе категоричен: "Руската е на по-високо ниво, по-конкурентна е". Външният наблюдател винаги е добър съдник. Точно затова на въпрос дали у нас медиите са независими, Игор Ленкин каза, че са по-малко свободни, отколкото преди 4-5 месеца, т.е. с поемането на рула на управлението от Б.Б. "Сегашният кабинет нищо особено не е направил"- диагностицира руският журналист. А за Русия: "Който плаща, той поръчва музиката. Всички медии са зависими, малко изключение са информационните агенции, които предават новини в реално време".

Не можеше да остане незасегнат и случаят с Анна Политковская. Според госта ни, тя не е жертва на руската държава, просто е засегнала нечий интерес и бързо е отстреляна от сцената. Въпреки че е журналист, Игор не приема изцяло нейната позиция, защото Политковская не е умеела да отсява важното от гледните точки, а е заемала определена позиция- "Тя не е идеална!". Отрече да е запознат с кого си е имала работа, че чак да се стигне до смъртта й.

За финал кореспондентът на ИТАР ТАСС се похвали, че е един от 5-те журналисти на агенцията, които са отразявали Олимпиадата в Пекин от 2008г. За разлика от по-богатата конкурентна агенция "Ройтерс", те са успели да отразят също толкова добре спортното събитие. Независимо от безсънието, независимо от множеството различни по същността си спортове, Игор Ленкин се справил и с журналистическата, и с фотографската роля. И то само от трибуните- толкова му позволявала акредитацията.

Какво да се каже за един естествен и притеснен от студентската аудитория хибридноговорещ човек, освен че е поредният запленен от журналистиката. Щастливец, който не каза нито една лоша дума за България, въпреки че след като дошъл у нас, два месеца не разбрал как да включи задната скорост на служебния "Опел". . . но тук братята американци са виновни.

ГЕОРГИ МАРЧЕВ

Снимки:
МИНКО ЧЕРНЕВ

Отгоре-надолу:
Снимка 1: Притесненият Игор Ленкин започва да комуникира с нас;
Снимка 2: Кореспондентът на ИТАР ТАСС за България разпалено обяснявя коя журналистика е по-добра- българската или руската;
Снимка 3: Спомените на руския журналист за Олимпиадата в Пекин са още толкова пресни, че разказът му ни развълнува;
Снимка 4: Инициаторът на събитието- Светла Цанкова.

Всички снимки от събитието търсете в галерията на нашата фейсбук страница- НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА.
Курсив
За "Аз, Journalистът"

Няма коментари:

Публикуване на коментар