понеделник, декември 07, 2009

Илиана Раева: „В последните години спортът не е приоритет на държавата”


Как се издържа клуб по художествена гимнастика, особено сега – в условията на финансова криза?

Много трудно. Особено клуб като моя, който се разрастна с годините и е с такъв голям щаб, с изключително чисто счетоводство и много добра организация. Стремим се да развиваме и масов спорт и спорт за високо майсторство. Грижим се материалната база, за пътуванията и участията в множество турнири. Издьржаме се от резултатите, които постигаме и приходите от такси. Въпреки че вече е много трудно за едно семейство да отдели пари.

Таксите от състезателите каква част от бюджета на клуба са?

В момента те са в размер на 50 лева и не стигат почти за нищо. С тях плащаме заплатите на треньорите. Като част са около една трета от бюджета.

Този спонсорски договор е за една година. За колко години напред сте осигурили финансирането на клуба?

Мисля, че отношението на фирмата е сериозно и вероятно ще успеем да удължим споразумението поне до края на олимпийския цикъл.

Наско Сираков помага ли Ви, с каквото може?

Помощта на мъжа ми е огромна. Ако не беше той , този клуб изобщо нямаше да го има. Наско сам го финансираше през първите четири години. Еврофутбол ми беше спонсор, защото преди години Наско бе голям приятел с Васил Божков. Мтел ми помагаше заради грандиозната личност на Владимир Грашнов. И това всичко е заради приятелството с мъжа ми.

Като треньор на националния отбор как оценявате изминалия сезон и какво сте си поставили като цели за догодина?

Мина и добре и не до там. Едно прекрасно представяне на Силвия Митева и бронзов медал на Световно първенство, силно участие на Моника Минчева в индивидуалното и 4-о, 5-о и 7-о място в многобоя. Единствено от представянето в многобоя очаквахме много повече, но причините бяха и субективни. В момента сме сформирали нов национален отбор, където работим много сериозно и сме в правилната посока.

Говорите за субективизъм. Какво трябва да се промени в системата за оценявване, за да получават всички това, което заслужават?

Трябва да има изключително вмешателство и желание за промяна в съдийството от международната федерация, за да има по-справедливи критерии за оценки. Правилникът вече се променя. Мария Гигова е там и помогна много. Но проблеми със съдийството винаги ще има.

Защо се оказва, че на всички състезания сме рязани?

Не е така, не винаги сме били рязани. Най-важното е да имаме добър отбор, да се работи много, да се показват качествени композиции, които да впечатляват. Тогава ще имаме право да говорим за съдийство.

Какви са причините толкова години да нямаме нови Златни момичета?

Не мислете, че тези времена ще се върнат. Тук не става въпрос само за художествената гимнастика. В последните години спортът не е приоритет на държавата. Силно се надявам с този министър-председател, който много обича спорта, нещата да се променят. Едва ли ще се върнат тези успехи от преди. Ние сме четвърта сила на Олимпиадата 88-а. В това ново време, когато един млад човек има толкова голям избор, те не винаги се насочват към спорта. Проблем са и ръководителите на спортните клубове, които масово не знаят какво значи спорт. Освен това има масова липса на кадри на всички нива. И парите – преди ходихме на лагери, където пожелаем, а сега нямаме пари за медикаменти. Да не говорим за треньорските кадри на какво ниво са.

ТОДОР ХРИСТОВ

За "Аз, Journalистът"

Снимка: media.abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар