събота, февруари 06, 2010

Първите задачи за 4-я семестър


1. Журналистическа стилистика
- преподавател тук е познатият ни доц. Цветан Кулевски. Литературата по дисциплината ще е последният раздел "Интересното в публичното послание" от учебника "Реторика на публичното послание". Скоро се очаква от печатница да излезе и сборник по журналистическа стилистика на доц. Кулевски.


2. Интелектуална собственост и авторско право- ТУК!

3. Основи на управлението- лектор по дисциплината е доц. Маргарита Харизанова, а ръководител на упражненията е гл. ас. Надя Миронова. Основната литература по предмета е учебникът "Мениджмънт. Ценности, комуникации и промяна" с авторски колектив- доц. М. Харизанова, гл.ас. Н. Миронова и доц. М.Мирчев.

През семестъра ще се проведат две писмени изпитвания:
8-ми април- тест;
13-ти май- контролна с развиване на три въпроса.

Семинарните занятия ще се провеждат при следните правила:

1. Всеки път се представя конспектиране на темата, взета на лекции. Това може да става чрез подчертаване в учебника или писане на ръка. Срещу това се получава подпис от гл. ас. Н. Миронова. При три неконспектирани теми, губиш правото на заверка и отиваш на ликвидация;

2. На всяко упражнение ще бъде задаван казус, който ще се решава групово- по 3-ма, 4-ма в група. Разпределението ще е на второто упражнение;

3. Всяка седмица всеки индивидуално ще представя по три въпроса с пет възможни отговора с един верен. Те ще се предават на ръководителя на съответната административна група. Той ще ги проверява и дава съвети на авторите им;

4. Ако пропуснем упражнение, търсим Н.Миронова всеки делничен ден от 11.30 до 16.00ч. в зала П045 (без вторник);

Накрая всеки екип ще бъде оценен с обща оценка. Също всеки ще получи и индивудуална бележка, която ще се формира от участието на семинарните занятия, устна презентация и по желание участие в семинар. Тези компоненти ще формират общата оценка от семинарните занятия. Двете писмени изпитвания ще формират останалата част от бележката за семестъра. Който получи 4, 5 или 6 и няма 2 на нито един от малките компоненти, най-вече на тестовете, се освобождава от изпит.

Както вече сте предположили, първата тема трябва да бъде конспектирана за следващата седмица.

4. Теория и практика на текста- по тази дисциплина ще работим с гл. ас. Светла Цанкова. Ще изучаваме как се пишат журналистически текстове, като през този семестър ще наблегнем на материалите за печатните издания. През 5-ти семестър, по журналистически жанрове, ще наблегнем на радио и телевизионните жанрове. При представяне на всички домашни през семестъра, има възможност да се освобождим. Първата индивидуална задача е за следващото упражнение и се състои в следното:

Да създадем план за написване на журналистически материал, като:
- изберем подходяща, според нас, тема;
- отсяваме най-важната информация, представена вече в медиите;
- избираме нашия аспект, който все още не е разкрит пред обществеността;
- очертаваме къде бихме потърсили информация и с кого бихме разговаряли;
- посочваме какви документи ще използваме.

Литературата по тази дисциплина е:
1. Уолтър Фокс- "Как се пишат новини";
2. Джон Кардуони- "Как се правят новини";
3. Стайн и Патърно- "Изкуството на интервюто";
4. Хамилтън и Кримски- "Зад кулисите на вестниците";
5. Бил Ковач и Том Роузънстийл- "Елементите на журналистиката"- налично в библиотеката на УНСС;
6. Владимир Симеонов- "Прес журналистика";
7. Стефан Брезински- "Езиковата култура, без която (не) можем"- налично в библиотеката на УНСС;
8. Георги Лозанов и Орлин Спасов- "Вестникът".

5. Компютърна опосредствена комуникация- заедно с ас. Пиперков ще изготвяме мултимедиен курсов проект, наподобяващ документален филм. Ще учим Фотошоп, монтажни програми и други технически чудеса, които определено ще са ни нужни. Голямата тема е "Социални медии", а подтемата е "Медийна грамотност". За целта преподавателят е създал и-мейл на специалността- proekt_web2@abv.bg. Паролата потърсете от някой колега, посетил занятието през тази седмица. Там ще откриете повече информация за проекта и схема с всички социални медии. Всеки трябва да си избере една от тях, с която ще обвърже индивидуалната си работа по проекта.

При пропуски, погрешна информация или други питания пишете във Фейсбук, чата или като коментар под статията.



Няма коментари:

Публикуване на коментар