четвъртък, март 11, 2010

Културното наследство- комерсиална стока или публична собственост


Венд Вендланд потърси мнението на българските студенти дали традиционните знания трябва да са обект на авторското право или обществени продукти. Това стана вчера на конференция в УНСС. "Две са позициите: на ЕС, който иска да узакони публичността на културното наследство, и на останалите, които желаят комерсиализация на сектора", заяви директорът на дирекция "Традиционни знания" в Световната организация за интелектуална собственост (СОИС).


Снимка: Венд Вендланд разкрива проблемите на СОИС с правата върху обектите на културното наследство.

Най-трудните въпроси в областта са как да се процедира при обекти на културното наследство, чийто автор е неустановен. Вендланд даде пример с рисунките в Наска, пирамидите в Египет, при които правата за ползване трябва да са на съответната държава, етнос, а не собственост на отделни хора или компании.

Снимка: Журналистите от УНСС се откроиха сред гостите на конференцията.

"Не трябва да се забравя, че идеите не се закрилят", подчерта Венд Вендланд след зададени въпроси дали нестинарските танци или ву-ду магиите могат да станат обект на авторско право.

Снимка: Катедра "Интелектуална собственост" връчи грамота на госта от Швейцария.

Лекцията "Интелектуалната собственост на кръстопът: трябва ли творбите на културното наследство да бъдат закриляни" остана без категоричен отговор. Кръстопътят тук е състояние, в което още не е взето решение, дори все още сочи пасивност на СОИС.

ЯНИЦА МАРИНОВА, ГЕОРГИ МАРЧЕВ

Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар