вторник, април 27, 2010

Юлий Москов: "Достоверността в интернет клони към нула"


"Няма никаква гаранция за достоверността на информацията и самоличността на потребителите в уеб пространството". Това диагностицира собственикът и главен редактор на вестник "7 дни спорт" Юлий Москов днес пред студенти от УНСС. Според него езикът в интернет форумите е ужасяващ и издава липсата на морал в младото поколение. "Резкият спад в развитието на интернет доказва, че той няма да надделее над останалите медии", смята Москов. Световната мрежа е с нестабилно бъдеще и дори ще приключи с крах.


Темата на лекцията на Юлий Москов бе "Журналистиката: добра и лоша". На нея се разкриха тайните на технологията в медиите и ролята на журналистите в обществото. 

"Журналистическото производство, технологичното създаване и разпространението са трите отделни дейности в медията"

разкри Москов. Според него, въпреки различните технологии, медиите не трябва да се делят на печатни и електронни, а на добри и лоши.

"Промените в българската журналистика настъпиха през 60-те години, а не след  настъпването на демокрацията", уточни Юлий Москов. Вестник "Поглед" (1966-1998) е изданието, което носи революционните изменения в родните медии. "Вече 
през 90-те забранихме Аз-журналистиката и приехме американския тип на писане с модела на обърнатата пирамида и жаргона", добави Москов, който е и един от създателите на в. "24 часа". Спазването на правилото, че репортерът е кучето-пазач за обществото,  е задължителен, за да си професионалист. 

"Не мога да разбера защо разни плеймейтки, курви и хомосексуалисти се приемат за журналисти", 

разпалено сподели Юлий Москов. За него това е звание, което се печели с определени правила и принципи, спазване на определена технология и дисциплина.

Ниското ниво на личната подготовка и липсата на езикова култура са сред основните слабости на младите. Не трябва да се забравя и мотивацията- 

"Журналистът гради тухлите на публичния морал",

добави собственикът на "7 дни спорт". За госта ни простотията, която струи от екраните, понижава здравето на обществото.

ГЕОРГИ МАРЧЕВ

Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар