петък, май 14, 2010

Генералният директор на ПРО.БГ Яна Иванова: "България не е готова за цифровизацията"


"94% от населението на България няма техническата възможност да приема цифров телевизионен сигнал", това  разкри пред студенти по журналистика генералният директор на ПРО.БГ Медиа Яна Иванова. Според нея при сегашнато положение с 4 национални телевизии (бТВ, Нова телевизия, БНТ, ПРО.БГ) рекламният пазар е стабилизиран, но не е ясно когато свободно разпространяваните канали станат 24, какво ще се случи. "За да се стигне до реализирането първо трябва да се направи широка разяснителна кампания, хората да си купят нови телевизори и приставка за цифровия сигнал", допълни Иванова. Според нея, за да сме отличниците на ЕС, ще прибързаме и ще направим грешни ходове- "... в САЩ се цифровизираха 30 години и приключиха едва преди няколко, а ние искаме за 3-4 години да постигнем същото".

На срещата в УНСС Яна Иванова открехна вратата към плановете на ПРО.БГ и бТВ, които от Февруари тази година са с един собственик- американската медийна корпорация СМЕ на Роналд Лаудер. "Ще се опитаме

до есента да изградим широка структура от петте си телевизии, които да покриват цялата аудитория и да се допълват без да се конкурират",

каза директорът на ПРО.БГ Медиа. Като допълни, че каналите ще съединят усилията си в създаването на аудиовизуалната продукция. "Спортните екипи на бТВ, ПРО.БГ и РИНГ.БГ ще бъдат обединени, за да може себестойността на продукцията да падне, но качеството да се повиши", даде пример Иванова.

Политематичните канали от пакета на СМЕ България ще продължат пътя на българския сериал "Стъклен дом". Яна Иванова разкри, че и

ПРО.БГ прави проби за ситком или друг формат филм. 

"Щом турските сериали бият Биг Брадър по рейтинг, значи зрителят се вълнува повече от тях и ние трябва да удовлетворим търсенето му", допълни тя. 

А на въпросите дали бТВ, бТВ Синема, бТВ Комеди, ПРО.БГ и РИНГ.БГ окрупняват българския медиен пазар и го монополизират, Яна Иванова отрече категорично:

"В най-добрите си периоди общият рейтинг достига 52% зрители на база всички канали". 

Според нея КРС правомерно е позволило сделката за бТВ, защото в крайна сметка цифровизацията рано или късно ще настъпи и тогава ще са нужни обединени и силни канали, които да се качват на мултиплексите. "Иначе ще е както сега- единият от петте мултиплекса стартира пробно, но желаещи да излъчват чрез новия сигнал няма", затвърди тезата си генералният директор на ПРО.БГ.

Автор: ГЕОРГИ МАРЧЕВ

Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ

2 коментара:

  1. nqma da komentiram ima li bylgariq nujda ot zifrova televiziq.a 6te izrazq omerzenieto i razo4arovanieto si ot rykovodstvoto na b,t,v,stiga ste my4ili horata s tezi turski seriali,stiga!kakvo zna4i tova?kakva e zelta na tazi masirana ataka ot turski seriali?prez komunizma ni atakuvaha s ruski filmi,sega-turski!stiga,ne tormozete i bez tova iztormozeniq gylgarski narod!stiga!

    ОтговорИзтриване
  2. Излъчват в изобилие турските сапунки на база измислените рейтинги от TNS/TVPlan за да може при тяхните канали да утиват милионите от реклама и после рекламните агенции на Монополиста(Кр.Г)да управляват рекламата и каквото "откраднат" да ги разпределят по джобовете на само "богопомазаните" от него хора, а за зрителя - турски сапун , за да си намаже дупето с него!

    ОтговорИзтриване