сряда, септември 29, 2010

"Манджа стрийт" = хигиена- нулева




Ако си поставиш за цел да разпиташ студенти с какво се хранят, ще забележиш, че отговорът на 60% от тях е- ,,Всичко!”. Или по-точно с всичко вредно. Само онзи млад човек, които не е бил част от семейството на Студентски град, не е чувал легенди за "Манджа стрийт". Онази правата улица с многото храна- така я знаят всички.

Студентският живот е сладко и незабравимо преживяване, изпълнено с щури купони и безсънни нощи. Предлагането на всякакъв тип удоволствия е голямо, но всичко е премерено съобразно кесийката на студента, която далеч не е толкова дълбока. Животът на студентите може да бъде разбран най-добре през призмата на потреблението.


Ако се разходиш из просторните студентски улици и успееш да оцелеш непокътнат от някое осверепяло от глад куче, си признат за герой. Тогава може да забележиш как студентът "Х" брои последните стотинки, отредил ги за бутилка алкохол, с която вечерта да приповдигне градуса на настроението. Натъкваш се на факта, че често явление е да има пари за алкохол, а такива за храна да не са в наличност.

Ежедневието на студента е динамично, той е забързан между поредната скучна лекция и очертаващия се купон. Няма време за губене, храненето става на крак. Къде? Лесно, бързо и вкусно- "Манджа стрийт". Още на ъгъла, където автобусите завиват се долавя миризма на МАНДЖА. Ароматът е смесица от всичко, за което можеш да се сетиш, но ако си гладен сетивата ти на обоняние се насочват точно там- в правилната посока.

Цените са приемливи, количествата задоволителни за осверипелите от глад студентски стомаси, опашките се вият от далеч. С една дума почти винаги е фул. Хамбургер, пица, хот-дог и всякакви тестеняци от този тип се предлагат от сърце. Търсенето е голямо. Предлагането също- леко пооцапани и потни чичковци ви приканват от далеч с мотото- "Само тук и сега..."
Студентските примоции са на лице почти всеки ден. Два хамбургера и напускаш бараките като преродил се заситил глада вълк.

За условията на работа- сиреч начина на приготвяне не ми се и говори. Мухи лазят по салатите, пот се сипе от челата на готвачите, наоколо скимтят гладни кучета, гълъби прехвърчат. Хигиена- нулева! Ако те е страх да не си докараш някоя болест по- добре не рискувай. Денем е добре, клиентелата върви, но тук се действа на принципа, че не трябва и за секунда да се напуска работното място. Настане ли вечер, майсторите го удрят флиртаджийски. Само да видят някоя разголена студентка, с по отворен балкон, и загатнато бедро, скачат и вземат да се карат кой да я обслужи.Законът е следният: всеки клиент е важен и не бива да се изпуска.

"Ела насам, бонбонче"- подсвирва ми един. След това те оглежда от глава до пети, че неудобно да ти стане. Веднага пуска в действие сръчните ръце и докато се усетя имам готова закуска.Честито на печелившата! Да ми е сладко! По-добре да не гледаш какво има, а просто да задоволиш потребността си от глад. Плънката може да се състои от парченца хартия, сосове с изтекъл срок на годност, хлябът да е мухлясал, но притоплен да вади вид...Идилийка!
Върви ли бизнесът- питам го аз
"ЕЕЕ, че как няма да върви..работим си, не се оплакваме!"

Исках да разбера повече за условията на работата им и го питам:
Къде е тоалетната?
Защо?- учудено ме пита той
Искам да я ползвам, ако може?
Не, забранено е...- категорично заявява.
Къде е записано питам аз, че е забранено.

Ама нищо... Обърнах се от другата страна- там, където е задната част на бараките. Хмм, да не бях се заглеждала- ужас и помия! Какви тоалетни-жалки дупки! Спирам, за да не ви отвратя до краен предел! Та....такива ми ти работи какви боклуци ядем само... И няма да спрем да го правим. Просто така сме свикнали да бъдем като кучетата и с малкото да се задоволяваме.

Един съвет- Надвийте изкушенията. Ако все пак се подадете и посегнете към храна, която не е толкова полезна за вас, не забравяйте че постоянните всекидневни и нездравословни навици,са пътят към не здраво тяло. Ако много ви липсва определена храна, хапнете малко и се насладете на вкуса без да прекалявате. Винаги имайте едно на ум, когато сте на "Манджа стрийт".

ЯНИЦА МАРИНОВА
МИНКО ЧЕРНЕВ

6 коментара:

  1. Верно е голяма мизерия там. пари взимат,барат храната със същите тези ръце...и т.н.Много добра статия.Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. ami da no na horicata im si se hareswa manjigkata kuchencata i kenefcheto.....ako ne im hareswashe nqmashe da q ima izobsto!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Prekaleno preuvelicheno na mesta.

    ОтговорИзтриване
  4. статията е по-скоро невярна отколкото вярна. студент да брои стотинки - о, моля ви се, осъзнайте се. не повече от 10% от студентите са наистина бедни и те не ядат на Манджа стрийт, защото хамбургера е почти 3лв, а в стола където яденето е 1,50.
    да, хигиената е ниска, но за 4 години нито аз нито някой от познатите ми е хващал нещо от там

    ОтговорИзтриване
  5. Защо съществува т.нар. "Манджа стрийт"? Защото има потребление. Явно на много хора условията там не им правят впечатление. Относно статията... този начин на писане не отговаря на моите предпочитания. Хулене, критикуване, а някакво решение? Всеки знае условията там, но не всеки мисли или иска да има някаква алтернатива. Защо не използвате силата на журналистическото слово и тази статия да послужи за нещо повече от констатация на ХЕИ?

    ОтговорИзтриване
  6. Яница, ако не ти харесват дюнерите, просто не ги яж. Между другото ако един от собствениците на тези заведения имаше достатъчно свободно време и интелект да прочете абсурдната ти статия, с пълно основание можеше да съди теб и тази измислена медия за клевета. Половината от нещата, които си написала, са безпочвена провокация, която е на светлинни години от истината. Не знам преди колко години си ходила в студентски, но реалността вече е друга там. Разбира се, сноб като теб едва ли би могъл да знае това.

    ОтговорИзтриване