събота, август 06, 2011

Търсачи на силни усещания... по бул. "България"


Снимка: Минко Чернев 
Друг голям булевард в столицата - "Цариградско шосе"

Страшно. Нетърпимо. Бизнес. При това печеливш. В България е сървайвър. Червено. А на бул. "България" в София е ужасяващо страховито. Всичко това в столицата на една страна, в която някой с някого се надпреварва. Надпревара, която струва загуба на невинни животи.


В четвъртък срещу петък две коли, карани от младежи на 21 и 23 години, връхлитат на спирка на градския транспорт. Единият кара с над 100 км в час, а другият се движи бавно. Убиват на място двама пешеходци. Първоначално водачите бяха арестувани, но след това МВР ги пусна. Не са употребили алкохол или наркотици, по данни на полицията. По непотвърдена информация обаче един от неопитните шофьори е син на прокурор, участвал в гонка.

Един асфалт, който прибира изтърканите гуми, отразили желанието да се покажем. Да покажем какво и пред кого? Да докажем на себе си, че сме яростно бързи... Там, където няма правила. Там, където, ако си мамино синче и тате има много пари, никой нищо не може да ти стори. Да, там...

Превъртането на километражите. Да, там, където иначе хората се движат нормално. Да, там, където се блъскаме челно. Келешка постъпка. Гонка. Незаконна. И после, нищо. Няма обявени имена. Няма задържани. Печелившият бизнес на гонките. Suprise!

Кой ще ми каже, че сега се вади един сериозен проблем... От вчера ли са гонките по улиците? И няма да задържим двама млади защото не са пили? Само за това ли? Няма виновни. Ами давай да се правим на смели мъже. Да сме бързи и яростни. Пък, каквото стане. Днес ще ометем двама, утре... още.

Живея на бул. "България" вече трета година. Знам за какво става въпрос. Страшно е да се прибираш с кола по късно, докато млади пичове надуват газта до последно. Кошмар! Това не е първият, нито последният инцидент там. Утре може някой и мен да отнесе, докато се движа съвсем нормално по тротоара. Да ти имам печелившият бизнес. Може ли една гонитба да бъде бизнес?

Да се състезаваме! Супер! Но не и с цената на другото. Питам друго, защо в закона не са предвидени санкции за гонките? Стига, докога ще бъдем търсачи на силни усещания? Полицията е безсилна. Тя кога е била силна?!


Яница Маринова

Минко Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар