сряда, ноември 23, 2011

От родния град до София, или пътната мрежа на студента



Младежи от цяла България и чужбина идват в София, за да започнат нов етап в образованието си. Екипът на "Новата журналистика" потърси кой е най-изгодният, най-удобният, най-бързият, най-лесният транспорт за студентите, за да стигнат до родните си градове? 

Дали все още жп транспортът е най-предпочитаният, въпреки сътресенията в Българската държавна железница (БДЖ). Влаковете у нас не могат да развият среда скорост повече от 50-60 км/ч, а това се дължи на старата инфраструктура и вагони. Знае се за зачестилите произшествия с влакове. Но какво избират студентите – къде за тях е най-комфортното пътуване? 

Минчо Минчев
Срещнахме се с Минчо Минчев, който е магистър по специалността "Счетоводство" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Той е от Бургас и пътува над 400 км до София. За него най-изгодното превозно средство е влакът, като предпочита да ползва услугата "спален вагон", която му струва 17,50 лв. (втора класа) с намалението за студенти. 

"Да, пътувам дълго, но поне мога да спя във влака, а в автобуса е неудобно", казва той. За приблизително 7 часа пътува разстоянието, взависимост от маршрута. Все пак е доволен от БДЖ, въпреки лощото състояние на влаковете. 

Според него държавата не е добър стопанин на железниците. Пътувал е маршрута Бургас – София и с личния си автомобил, но е неефективно - автомобил с газова уредба 2,0 л двигател достига до 70 лв. според разхода и стила на каране. Автомагистралата позволява интензивно шофиране, така че стига до София за около 4 часа. Въпреки това по-лесен за него си остава жп транспортът. 

Мария Петрова
Мария Петрова и Кристина Костова живеят заедно в общежитие на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Мария е от Северозападна България - Враца. В София я води специалността "Биология". За да стигне до родния си град използа услугите на БДЖ, пътуването й отнема час и половина и струва между 3,50 - 4,40 лв. с намалението за студенти.

"Имала съм много запомнящи се случки във влака - приятни и неприятни. Дори съм пътувала права до Враца. Макар че не съм съвсем спокойна по време на пътуване - избирам железопътния транспорт, поне за сега ми е най-евтин", казва Мария. 

За положението в БДЖ коментира: "Кондукторите във влака се държат непрофесионално, а дори понякога арогантно. Често наблюдавам как от по-малките гари се качват пътници, които няма откъде да си купят билети освен от влака, а кондукторите се възползват от това – таксуват ги, без да им дадат билет".
Кристина Костова

Кристина учи "Публична администрация" и е от Варна. Основно пътува с автобус до София за около 6 часа. Плаща между 26 - 28 лв. в зависимост от автобусната фирма. Казва, че автобусът е удобен за спане, но е недоволна от това, че в повечето автобуси няма тоалетна. 

Позволявала си е понякога да вземе разстоянието София - Варна със самолет, но това пътуване трябва да е планувано два месеца по-рано. "Със самолета стигам за около 40-50 мин. и е много лесно, но не мога да правя такива дългосрочни резервации за пътуване. Не е удобно и да нося много багаж освен допустимите килограми, иначе трябва да си заплащам".

Цените за пътуване варират около 35 - 40 лв. с предварителна резервация два месеца преди полета или около 190 лв. за еднопосочен билет, а за двупосочен около 310 - 330 лв., в зависимост от компанията и в колко дневен срок е второто пътуване. 

Кенан Арък е третокурсник по специалността "Дентална медицина" в Медицинския университет - София. Той е от Истанбул (Турция) и решава, че висшето му образование ще е по-добро и по-изгодно в България. Пътува рядко до Истанбул - само по празниците. Избира наземния транспорт, въпреки немалките възможности за пътуване, автобусната спирка е на близко разстояние от неговия дом. 
Кенан Арък

За около 20 часа стига до Турция, а билетът му струва около 70 лв. “Пътят е дълъг, но автобусът е оборудван отлично. Удобен е за спане, седалките са комфортни, мога да гледам филми без проблем и да ползвам услугата "рум сервиз" по всяко време. Най-бавно е преминаването на границата при ГКПП "Капитан Андреево" и там чакаме дълго". 

Кенан живее в религиозно общежитие в "Овча купел", доволен е от условията, които му предлага университета и казва, че българите са отзивчиви. Сравнява градския транспорт в София с този в Истанбул. "Единствено не ми харесва, че автобусите минават рядко, но и в Турция е така", разказва той.

За премеждията по пътищата коментира: "И при нас, за голямо съжаление, както и тук стават чести катастрофи – ужасяващо е. Но все пак в България има добри шофьори, виждал съм. Дано по-бързо спрат тези нелепи инциденти по пътищата".

"Новата журналистика" благодари на Катрин Будурова за превода от турски език.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар