събота, декември 03, 2011

Лисиците, които дишаме

Снимка: dariknews.bg

Дайте ми само право на живот, право на свобода и право на собственост – другото е природа... Всеядни животни унищожават българската природа бавно и мъчително. Всеядните животни обаче не могат да се преборят с токсичните и радиоактивни метали. 

Дори и лисиците умират сами. Хора на протест от август срещу шистовия газ. Хора, които не искат един "газов полуфабрикат, в твърдо състояние" да се окаже поредната катастрофа в страната ни. Този "хидравличен удар" да се превърне в българския Чернобил. Или какво означава гласът на хората, животът им спрямо кризисните решения на политиката за химическата промишленост в България? 

Едва ли има технология, която на 100 % да гарантира сигурността при добив на този газ. МОРАТОРИУМ!!! ЗАКОН!!! Опасностите дебнат отвсякъде и не е редно да не бъдат чути хората. Повече газ за индустрията, хиляди работни места, стратегическа свобода за България – колосални икономически ползи. Това са теории на министъра на енергетиката Трайчо Трайков "в криза". 

Индустрията в България е уникален международен бизнес. България ще бъде уникална на континента с новата технология за добив на шистов газ, ама все въртим-сучем, търсим и привличаме инвеститори, приватизираме, национализираме на думи, въвеждаме европейски директиви... и накрая все пак "активите" отиват в ръцете на руските или американските "лисици". 

Страната все пак трябва да е спечелила или ще спечели милионите, които Шеврон трябва да платят за проучванията. Рискът за щети – съществува. Опазването на околната среда и министър Нона Караджова трябва да влязат в кондиция и звучно да се даде отговор: правят ли се в момента проучвания или се правят незаконни проучвания? Или Добруджа и Лудогорието да се превърнат в пустини впоследствие.

Българската природа не струва милиони – тя не е златотърсачка или територия за мръсни сделки. Справедливо и (не)търпимо, но не "на инат" хората пред Министерския съвет викаха и за оставките на споменатите двама ресорни министри. И така българите, "островът на стабилността" спрямо Испания, Португалия, Гърция според разсъждения на финансовия министър Дянков. 

Продължаваме да дишаме опасен прах, вместо въздух. Та във Великобритания ловуването на лисици е традиция, там те са на ловен почит. Но тук при нас е сложно – кожата им дори е некачествена и не е в помощ на човека. Горе-долу камуфлаж. 

"Аз ходя на лов за кокошки, хората ходят на лов за лисици. Всички кокошки си приличат и всички хора си приличат" – лисицата, "Малкият принц" - Екзюпери

Стоян Нешев

1 коментар: