вторник, декември 06, 2011

Защо "Българската Коледа" все още не е събрала нито един лев


Снимка: Минко Чернев

"По Коледа стават чудеса" - това е девизът, който ни посреща на интернет страницата на кампанията "Българската Коледа" . Каква действителност стои зад този девиз? Кампанията "Българската Коледа" започна през 2003 г. по инициатива на президента Георги Първанов.
Каузата е повече от благородна – да се подпомогне скъпоструващо лечение на болни български деца, за които държавата не може да се погрижи сама. Редица местни звезди са допринесли за каузата, но какво бе направено. Цифрите са показателни – събрани са (досега) 18 142 832 лв. 

Подпомогнато е лечението на 1 066 деца и е дарено медицинско оборудване на 139 клиники и лечебни заведения. Това ли е Българската Коледа? На това ли сме способни само? "Не е малко" биха възразили някои от вас, но аз веднага бих репликирала "А достатъчно ли е?". Зад тази кампания прозира желанието на местния елит да се "ваксинира" срещу обществените критики. 

Богатите даряват, за да станат известни, а не толкова за каузата. Откроява се средновековната практика за "откупуване" на греховете, при която човек заплаща определена сума, за да изчисти вината си, да успокои съвестта си. 

Прекалено ужасяващо би било, ако това е действителността... За да прецените сами ще добавя, че на 3 декември беше националният ден за децата с увреждания и смятам, че това би трябвало да е денят, в който да има редица такива кампании. 

За съжаление България има само един такъв ден (очевидно) - 25 –ти декември. Тазгодишната кампания започна на 30 ноември но до 4 декември нямаше събран нито един лев. Нима даряваме само и единствено на 25-ти декември?

Нима родният елит е щедър единствено на Коледа? Нима болните български деца съществуват само и единствено на 25 декември? Оставям извода на вас, защото смятам, че всеки сам може да съзре истината. За щастие "Българската Коледа" за девета поредна година ще обере монетите на българските знаменитости и за тези дребни монети отново ще ги "ваксинира" срещу публичния гняв. 

Българските граждани за девети пореден път ще изложат на показ щедростта си, защото (явно) ние сме щедър народ, ние даряваме, не защото сме съпричастни, а за Пази Боже! Всеки, който иска да започне наддаването в тазгодишното състезание по "фалшсърдие", може да изпрати СМС  на номер 1117 за всички мобилни оператори и на номер 0900 1117 за фиксирани мрежи в страната. 

 И все пак нека припомня на всички скептици , че това е кампания в помощ на нашите деца и колкото и фалшива да е в сърцевината си , тя помага. Затова затворете очите си за задкулисните причини и просто помогнете поне по Коледа да станат чудеса в тази отдалечена от Лапландия страна. 

Лидия Богданова

2 коментара:

  1. Явно някой много си е чесал клавиатурата безмислено - казването на няколко очевадни истини и какво от това ?
    Каква е вашата теза - "За" или "Против" инициативата "Българската Коледа" ?
    Просто е смешно да плюеш, плюеш и накрая да викаш "Дарявайте"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истинският въпрос за "Българската коледа" е къде е държавата и защо трябва обикновеният човек да бъде обвинен, че не дарява. А за богатите в България...

      Изтриване