сряда, декември 14, 2011

Едно МВР + 40 подпалени коли = безсилие


Снимката е пратена в рубриката на btv.bg Аз, репортерът

Над 42 са подпалените автомобили за по-малко от месец най-вече в София. Министерство на вътрешните работи (МВР) на практика е безсилно с 58 хилядите си служители да открие кой или кои са извършителите. Колите горят от Младост до Люлин, от София до Бургас. Сигурност обаче няма, въпреки милярдния бюджет на силовото ведомство, което доскоро събираше и дарения.

Всичко започна на 23 ноември в столицата и постепенно се пренесе и в страната. Ясно е, че извършителят не е един, вече е трудно да се каже, че е и само една група. Но когато първите опити останаха неразрешени, вълната помете мозъците на престъпните групи в криза и в други градове.

Последният палеж в Студентския град в столицата във вторник вечерта видимо раздразни МВР и ресорния министър Цветан Цветанов. В 19.03 ч. от пресцентъра на ведомството съобщиха, че Куката е виновен за палежите на коли в неделя срещу понеделник в близост до СДВР. Това беше или неуспешен опит на МВР да дразни извършителя, или наистина много неправилно решение. Само 30-40 минути по-късно на охраняем паркинг в студентското градче пламнаха 4 автомобила. 

Първоначално властите съобщиха за три пострадали превозни средства. Полицията чак часове по-късно смени версията си и достигна до 4, а някои медии дори лансираха версията за 5 опожарени автомобила. Някой може да каже, че това незначителна забележка, но всъщност издава безсилие. Безсилието да се справиш с проблем, който пряко засяга хората и ги кара да не спят нощем.

Не е виновен октоподът, килърите... както отново се опитва да се измъкне Цветан Цветанов, който във вторник срещу сряда хвана 63 "подозрително разхождащи се без причина софиянци". Иначе версии много - от пиромани, през подпалвачи до предположението, че целта е избухването на безредици.

А на обикновения собственик на автомобил остава надеждата, че тази вечер колата му няма да бъде подпалена и ще бъде пощаден. Като в средновековието.



Георги Марчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар