събота, декември 24, 2011

Съвременният Дядо Коледа


Фотограф: Минко Чернев

Бъдни вечер е. Освен приготовленията за традиционната коледна трапеза, украсата на дома и коледната елха, в съзнанието на празнуващите християни  неизбежежно се прокрадва и образът на белобрадия старец. Дали хората на т.нар. "информационно общество" все още вярват в съществуването му и как изобщо си представят Дядо Коледа?

Има ли нещо, което многогодишният старец трябва да промени, за да продължава да съществува дори и в ХХI век и най-вече, за да продължават да вярват в него? Неколцина младежи пресъздадоха модерния образ на Дядо Коледа пред мен. 

Макар някой от тях да твърдяха, че не вярват в реалното съществуване на Дядо Коледа (познат от приказките и описанията на родители пред децата си), те споделиха, че вярват в съществуването на добродетел у човека, който може да превърне всеки от нас в своеобразен Дядо Коледа (А.Д. на 22 г.). 

Въпреки всичко се откроиха някои изисквания, на които съвременният Дядо Коледа трябва да отговаря. Първо, той задължително трябва да е с червен костюм и дълга брада, защото това е неговата запазена марка. 

Второ, съвременният Дядо Коледа трябва да подарява подаръци на всички, не само на децата, но същевременно и на тези, които заслужават. Подаръците трябва да са според индивидуалните потребности на всеки. 

Трето, според новите стандарти Белобрадкото трябва да промени начините, чрез които влиза в домовете ни. Ето и някои предложения как точно да става това: "Чрез телепорт, или чрез интернет – да изскача изпод елхата!" (П.С. 21години) "Дядо Коледа трябва да влиза през вратата" (Н.О. 23 г.) "Няма значение от къде ще влезне, важното е да го направи с желание". (А.Д. 22г).

Независимо от различните методи, за мен стана известно, че той трябва да бъде упорит и в никакъв случай да не се предава, дори и пред най-тесния комин, най-здравата врата или най-строго защитения дом. 

Относно методът на придвижване: според някои той трябва да остане същият, т.е. летящата шейна, водена от Рудолф, да продължава да обикаля света и да разнася подаръците. Според други модерният Дядо Коледа трябва да се придвижва със самолет, с изтребител или най-добре с телепорт, за да успее навреме да раздаде всички подаръци. 

Освен това съвременният Дядо Коледа никога не закъснява (П.С 21г), никога не обърква подаръците (С.С. 21г), никога и по никакъв повод не е лош (Х.В 20г), никога не си взима курабийка, от оставените му на трапезата (А.Д 22г) и той никога няма да изчезне (Н.О 23г). 

Дали този, който е раздавал подаръците на децата в продължение на редица поколения, се различава драстично от този, който ще раздаде подаръците тази година – преценете сами. Дали изобщо това има значение?! С телепорт, с шейна, със самолет; с брада, без брада; мъж , жена; през комина, през интернет или през вратата – дали всичко това трябва да е стереотипно ?! 

Не е ли всеки от нас един съвременен Дядо Коледа щом в коледната вечер успява да зарадва близките си с подаръци, усмивки и любов ?! Посрещнете Дядо Коледа в своя дом , независимо кой от всички негови варианти ще ви посети! Весели празници! 

Лидия Богданова

1 коментар: