петък, декември 23, 2011

София: предколедно задръстена


Фотограф: Елена Донкова

Предколедното изселване от столицата започна. Стотици провинциалисти бързат да се приберат по родните си градове и села. Местата в пътническите автобуси са предварително резервирани. Тези, които не са си запазили места, разчитат на късмета си, който може да им изиграе лоша шега. 

И ето, че и първата коледна изненада не закъсня! Снежна покривка се изсипа над страната и създаде хаос в плановете за движение по пътищата. Километричните колони, непочистените пътища и заледената настилка са факт, както и изнервените пътници. Превозните средства са принудени буквално да "лазят". 

Поне 2 часа са необходими, за да се излезе от най-големия град на страната по главните пътища. По магистралите участниците в пътното движение изпадат в панически ужас – в едно от платната на всеки 50 – 100 метра има аварирали тежкотоварни автомобили, като някои от тях са се забили право в мантинелите – и отляво, и отдясно. 

Над 70 ТИР-а има отцепени от движение на главен път Е79 в посока към София. Ентусиазираните, очакващи пристигането на Дядо Коледа, деца и възрастни губят своето празнично настроение, защото са изплашени от намесата на природата в тези дни. Те са уморени от двойното, дори тройно увеличаване на времето за изминаване на даден маршрут. 

Единствено се молят да стигнат живи и здрави до там, накъдето са тръгнали. Късметлии са тези, които са успели да се приберат при роднините си преди астрономическата зима да настъпи. Има и такива, на които тепърва им предстои пътуване. Поднасяни, пътно транспортни произшествия, задръствания, пропадания в снежната преспа. 

Има ли виновни за това? Може би ще обвиним фирмите концесионери, чиито коли бяха засечени да стоят изключени в участъци от магистралата. В това отношение софийска община трябва да се намеси, а ние да бъдем внимателни на пътя, въоръжени с търпение и спокойствие.


Елена Донкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар