събота, декември 31, 2011

Кой е петелът в новогодишната нощ


Кой е политикът-петел?
Фотограф: Минко Чернев

И докато политиката умува предпразнично или празнично за новия берекет в парламента... И докато новият президент Плевнелиев събира екипа си за "Дондуков" 2 (изветни досега са бившият шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев, заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов, заговори се и за началника на бойната авиация ген. Константин Попов и разбира се, част от екипа му от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Ние ще празнуваме! Вървежни по празниците са свинското със зеле, луканките, сармите, вкусните баници, домашното вино и скъпите куверти, обичайната музика, луксозните хотели, зимните курорти – ами там някъде ще сме и ние... А, бе, и ние ще се погрижем за нашия лайфстайл.

И докато разглеждах новогодишните менюта с цел спазване традицията по Нова година, се сетих за една култува реплика на председателя на Народното събрание Цецка Цачева по време на обсъждането за престъпленията срещу животни: "Петелът е безгръбначно животно!".

И някак внезапно реших, че на моята новогодишна трапеза ще има яхния от петел. После се зачудих дали ще мога да разпозная мъжката от женската кокошка... Искам най-добрият петел в България за Нова година.

Замислих се и направих аналогия с Народното събрание и политиката през 2011 година, там ще търся характеристики и качества – само и само да позная кой е петелът. Средноголеми птици от семейство Фазанови – ГЕРБ. 

Продължих да гадая - кокошките са всеядни. Около София има обилни количества продукти за ядене – Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ (София, избирателен район 24). Не, не, усетих, че допускам грешка, той е мъж, а кокошката е женска и е благородно животно, и не е в конфликт на интереси, не е скандална птица. Обърках се! 

Почвам отначало – Искра Фидосова, председател на комисията по правни въпроси, нейният район е Монтана - този западнал регион. Абсурд! Какво ще ядат там тези всеядни кокошки – гладни ще си умрат. Знам също, че кокошките живеят между 5 и 11 години, в зависимост от условията на отглеждане. 

Ама тези "нашите" са още млади и зелени – родени през 2006 г., започват да снасят през 2009 г. и половият им диморфизъм все още не е развит. Пак греша! Петелът е мъжкар, лидер и с ярко оперение – вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов. Викам си: "Еврика!". Ще търся петел като него на пазара. 

Но се сетих, че в парламента доста често влиза в конфузни ситуации с председателя Цачева и тя често не е съгласна с него!? Пък и МВР-то се страхува я от октоподи, я от килъри, я от пожари – не е мъжкарство това. 

Мисля, мисля и все не стигам до решение – петелът няма пари, не е финансовият министър и втори вицепремиер Симеон Дянков. Петелът не е културен, защото кукурига звучно на публични места, не е Вежди Рашидов... Не мога! Отказвам се! Ще се задоволя с постна баница и салата от картофи на новогодишната трапеза. 

Ако вие намерите този гащат и силен петел – споделете. И не забравяйте – избягал е от кокошарника преди години и тежи с килограм повече от кокошката... Успех! И честита нова 2012 година!!!

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар