неделя, януари 01, 2012

Нова година на едно прасе


Снимка: dariknews.bg

С много гирлянди. И огньове. Дай боже, бенгалски, а не други. С малко повечко чашки. Но не пластмасови. Може и такива, но сближаването на кристала носи друго усещане. С късмети. С тесто за фигурките ни. С шампанско. Ако може да не е от най-долнопробното за 2 лв., че после да не можем да се оттървем от болки в корема. 

С новогодишно прасенце. С музика - балканска. С разменени "мили" слова. С накичени одежди - като коледни елхи. Да, така сме свикнали да посрещаме новата година. Ден като ден. Миг като миг. Забравяме проблеми и неволи, пъхаме доброто настроение и празнуваме. 

Веселба да става. Празниците определено разконцентрират човека, не че сме си твърде концентрирани принципно. Снежинките се топят, а градусът на нашето настроение ескалира. В последните години малко позабравихме как се празнува истински. Не, че празнуваме лъжовно.

Но си е друго! Като заделяш и последния петак. Не съм вярвала, че хората могат да станат толкова резервирани. Към празника. Към другите.Оказва се, че ние не знаем и как да празнуваме. Когато сме сковали душите си от нямане. И сега да избиваме всичко за единия ден, не си струва. 

Неговата Нова година е красива. На маса. И е сред хора. Много. Които му се радват. И обгрижват с внимание. Как е коричката му? Добре ли изглежда? Отглеждат го цяла година, за да са още по-близки на връх Нова година. Май се оказа, че е най-добре да си прасе. Такова внимание, кога ще срещнеш. Излезте от кожата на животинското, бъдете Хора през новата 2012 година!



Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар