вторник, февруари 14, 2012

Любов или вино


Фотограф: Минко Чернев 

Трифон Зарезан или Свети Валентин? С наближаване на датата всяка година спорът добива актуалност, ревностно поддържан от двете страни. 

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14-ти февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици,наречен Валентин, живял през 3 век.

Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. валентинки.

Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.

Трифон Зарезан(или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, градинарите и кръчмарите на 14-ти февруари (по григорианския календар) или на 1-ви февруари(по новоюлианския календар), когато Българската национална църква официално отбелязва Трифоновден. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Свети Валентин е може би най-актуалният празник сред младите. Някои от тях са на мнение, че въпросният ден трябва да бъде отбелязан подобаващо (понякога дори особено шумно), докато останалата част смята, че не е нужно да има само един ден в годината, в който да изразяват сърдечните си пориви.

Появяват се обичайните обвинения за чуждопоклонничество. Които са основателни поне до някаква степен. Вече има и практика за раздаване на безплатни кондоми в този ден на възхвала. Не е ли по-лесно да разделим бутилката с вино с най-близките ни приятели? 

Любовта и виното вървят ръка за ръка. Споделени с когото трябва и с когото искаме. Надали влюбените през този ден мислят дали е правилно или не празнуването на Свети Валентин.

Останалите просто можем да се усмихнем пред бутилката вино и да вдигнем тост с приятели, надсмивайки се над празника на влюбените, продължаващ само ден. 

Виктория Милорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар