сряда, февруари 15, 2012

Без Мария Гроздева на олимпийските игри в Лондон




Скандалите на българската арена на спорта не стихват. Този път състезателката по спортна стрелба - Мария Гроздева се изправя срещу шефа на Федерацията по спортна стрелба - Камен Шишманов, след като тя и клубът й бяха изключени от централата. 


Лондон може да се лиши от най-добрата ни състезателка в тази дисциплина, ако спорът „кой кого” не се реши. Според Федерацията клубът на Гроздева е изгубил членството си, защото не е спазил Устава на Българска федерация по силови спортове (БФСС), който гласи, че клуб, който не плаща членски внос или не участва в държавните първенства всяка година, губи мястото си в редиците на БФСС. 

Решението за изключването на двукратната ни олимпийска шампионка е взето от шефa на БФСС - Камен Шишманов и членът на УС на БФСС - ген. Нонка Матова, които са гласували от името и на други членове. Треньорът на Мария - Валери Григоров обаче твърди, че действията на Федерацията се коренят в опита й да „запуши устата” на клуба, тъй като той си търси правата. 


Скандалът разкрива редица задкулисни игри и на тази сцена, тъй като се заговори за кражба на държавните пари за най-добрите ни състезатели. Мария Гроздева заяви, че за да получат полагащите им се пари за подготовка минават през редица разправии. 


Не се дават лесно държавни пари! В последствие се заговори за скандално източване на 100 000 лв. от Федерацията, но ръководството й отхвърли обвиненията. Кой е крив и кой в прав ?! 


Проверката на инспекторатa към Министерството на физическото възпитание и спорта е поставил срок на Федерацията до 12 март да предостави документи оправдаващи грандиозните разходи. След като обратното отброяване спре, финансирането на БФСС също ще спре. Честито на печелившите, о, то няма такива... 


Неуредици в държавните клубове - много, отличили се национални надежди – недостатъчно, но упорито спортистите и техните (по начало) покровители влизат в непрестанни спорове заради пари. Мария Гроздева отказва да се яви на олимпиадата в Лондон, ако Камен Шишманов не подаде оставка. Лондон губи! Държавата ни отдавна не печели,а губи състезатели, тъй като те са единици и явно не са приоритет. Приоритет ни е футболът. Да живее футболът! 


До олимпиадата остават броени месеци, а ние тепърва ще решаваме проблемите на федерациите си. Излиза, че ние в момента нямаме федерации. Значи сме на градивно ниво. И докато останалият свят изпраща на арената цели отбори, ние изпращаме единаци, успели да преборят собствените си покровители. Да пребъде българският спорт!


Лидия Богданова
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар