сряда, февруари 01, 2012

Vox pópuli vox Déi*


 Снимка:grada.bg

За него казват, че е честен и работлив човек. Хората, които го познават, говорят с усмивка за него. Започва стъпка по стъпка и сам извървява пътя към успеха като бизнесмен. Ориентира се към политиката. Сега заема длъжността президент, но не президент на корпорация, а на Република България. Полага клетва пред Народното събрание на 19 януари 2012г., а церемониално поема щафетата на 22 януари.

 След отсъствието на първата дама от официалната церемония обществото и медиите гръмнаха с въпроса „Къде е г-жа Плевнелиева?”. Коментарът на президента относно нейната непоказност е, че българите и българските медии трябва да следят действията на президентите и политиците, а не тоалетите на първите дами. Отсъствието на Юлияна Плевнелиева все още поражда противоречиви послания и отзиви.

През първата седмица като държавен глава Росен Плевнелиев не закъсня с изпълнението на едно от обещанията си и извади на показ в интернет пространството поетите по време на своята предизборна кампания ангажименти. Те могат да бъдат открити на сайта на президентството - http://www.president.bg/news.php?id=4507.

Последва работно посещение в Брюксел, където президентът се срещна с Андерс Фог Расмусен (генерален секретар на Алианса), Жозе Мануел Барозо (председател на Европейската комисия) и Мартин Шулц (председател на Европейския парламент). И в НАТО, и в ЕС оценяват бързата визита на Плевнелиев след влизането му на „Дондуков”2.

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов обсъдиха смяната на посланниците ни, от които 17 от 25 са били агенти на Държавна сигурност. Може би организацията за тази чистка трябваше да бъде направена по-рано, въпреки отмяната на лустрацията в дипломатическата служба от Конституционния съд.

Подписът на президента бе положен върху укази, с които той освободи от длъжност досегашното ръководство на Националната разузнавателна служба и на негово място назначи ново. Полк. Драгомир Драганов зае мястото на заместник-директор на НРС и бе удостоен с висшето офицерско звание „бригаден генерал”. Другият заместник-директор е полк. Георги Миленов.

Още преди встъпването на новия президент в длъжност имаше негативи към неговото избиране от поддръжниците на различни партии. Е, вече е факт заетата позиция в държавата от Росен Плевнелиев.Да се надяваме, че тези, които са били против възкачването му на президентския пост, след няколко години, а може и в по-ранен етап, ще оценят положително бъдещите му действия, а онези, които са спечелили неговото доверие още преди Избори 2011, ще бъдат удовлетворени от направения избор.

 
*Vox pópuli vox Déi - глас народен – глас божи (лат. език)


Елена Донкова

2 коментара:

  1. Всички са били агенти, не се притеснявайте, просто всеки се обявява като му дойде времето (смях).

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда сериозен, дано го покаже с делата си !
    Работа

    ОтговорИзтриване