вторник, януари 31, 2012

Новото фискално семейство е факт

Премиерът потвърди "ЗА" европейския фискален план 
Снимка:europe.bg


Споразумението за създаването на т. нар. „фискален Шенген” е вече факт. Страните от Еврозоната се споразумяха за въвеждането на по-строга фискална политика, но не всички – 25 държави одобриха идеите на Германия и Франция


Великобритания не бе сред тях, тъй като британският премиер Дейвид Камерън заяви, че това не е в интерес на страната. Чехия също не е съгласна с условията на новия съюз. 

Новоформираното споразумение предвижда дефицитът в страните членки да е по-малкък от половин процент, а ако той скочи до над три на сто - да бъдат налагани санкции. България е сред страните, одобрени и одобрили „фискалния Шенген”. 

Той трябва да влезе в сила от юли тази година и така наред с редицата ни членства, страната ни ще отговаря и пред новото си понамаляло европейско семейство. Според мнението на икономисти България има полза от членството си в новия пакт, но това далеч не е решение на досегашните й проблеми. 

Как обаче ще бъде намален драстично дефицитът в страната, все още не е ясно?! На фона на вътрешните кризи в страната, скандалите в МВР и разклатеното доверие към правителството, тази крачка встрани трябва да донесе стабилност и да намали риска от последвали финансови сътресения. 

Цената, която трябва да се плати обаче, може и да е прекалено висока. Намаляването на дефицита съвсем не е лесна и бърза задача. Решението й ще бъде съпроводено с големи финансови ограничения. Как би се разделил премиерът със скъпите си магистрали, ако се наложи ?! 

Парадоксално или не, но ако не отговорим на строгите мерки, ние ще плащаме глоба. Значи хем дефицитът на страната ще е по-голям, хем и дълговете ни ще са по-големи. Хем ще се стремим да задействаме все повече проекти, хем ще се наложи да спираме такива, които просто не можем да поберем в отеснелия си бюджет. 

Министърът на финансите Симеон Дянков ще трябва да се превърне в истински финансов виртуоз, ако иска всички да са доволни – старото „Европейско семейство”, новото „Европейско семейство”, страните извън двете семейства, опозиционният лагер в страната и най-вече гражданите. 

Това ще е трудна задача, но грандиозните промени в кройката на „колана” ще започнат още от 1. март тази година, когато 25-те страни подписват пакта.

Лидия Богданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар