вторник, януари 31, 2012

Възхвала на престъпността

МВР вижда всичко по време на акциите си 
Фотограф: Минко Чернев

През последните няколко седмици медиите гръмнаха след случая със (битото по време на спецакция) семейство Начкови. Опозицията намери идеалния момент да нададе вой срещу вътрешния министър Цветанов, а премиерът Борисов от своя страна го подкрепи, поиска наказания за превишилите правомощията си. 

Наказани има, но доволни от скандала явно няма. Опозицията не постигна заветната цел (оставката на Цветанов), пострадалото семейство едва ли някога отново ще има вяра в родното правосъдие, но въпреки всичко, разследванията по случая продължават. 

А през това време, при поредната спецакция, в която беше задържан, издирваният от „Европол” българин - Стефан Кленовски, се появиха твърдения за повторно превишаване правата на полицаите. Съпругата му, станала свидетел на ареста, заяви пред Би Ти Ви, че над съпруга й е оказано полицейско насилие. 

Версията на Валери Йорданов, директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), е съвсем различна. Според него служителите на реда не са превишили правомощията си, защото е нямало съпротива. Това се потвърди и от показаните по-късно записи от камерите на столичния мол, на които ясно се вижда, че полицаите не са нарушили правата на Кленовски и над него не е упражнено насилие. 

Четирима свидетели също потвърждават, че акцията е преминала без инциденти. Този случай далеч не е единственият, за който се твърди, че служителите на МВР са действали неправомерно, но е поредният в рамките на няколко седмици. 

Престъпниците у нас се изхитряват все повече и подобно на жертви, изискват опека от държавата, чийто закони те неколкократно са нарушавали. При първия възможен случай се обръщат към законодателството да защитят своите права, защото те са били (уж) нарушени ..?!? 

Общностните права изглежда могат да се нарушават безнаказано, но личните.... виж това е съвсем друг вид престъпление. Акциите, проведени през последните няколко дни, дори и да имат положителен ефект както за Министерство на вътрешните работи, така и за обикновените граждани (все пак това са удари срещу престъпността у нас ), то ефектът неименуемо ще бъде заглушен от гръмналия скандал. 

Очаквам всяка следваща акция да бъде съпроводена с оплаквания за полицейско насилие, защото това отклонява вниманието на медиите, гражданите и институциите от основната сюжетна линия. Премиерът бе категоричен, че това е недопустимо. Цветанов от своя страна неколкократно повтори, че във всички страни стават подобни грешки, а Валери Йорданов заключи, че престъпниците ни вече са с „нежни души”. 

Това означава ли, че всеки престъпил закона, може спокойно да бъде обявен за жертва, да запретне ръкави и да застане от другата страна на скамейката и от обвиняем да се превърне в обвинител ?! 

При всички случаи, ако подобни инциденти се превърнат в част от ежедневния ни живот, винаги ще имаме два изхода, когато сме изправени пред органите на реда – да сме „Виновникът”, или „Жертвата”.

Лидия Богданова
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар