сряда, март 07, 2012

Андрей Райчев: Властта е някакво усмихнато, което е от тебе и ти си от нея



Снимка: dnevnik.bg
“Ако утре изгрее синьо слънце, освен всички кошмарни последици за нас като битови същества, ще има последствия и за физиката – значи всички физици трябва да си скъсат дипломите, защото тяхната теория за слънцето ще е невярна...” – с тези думи социологът Андрей Райчев откри публичната си лекция в УНСС. 


“Накъде отиват България и светът” – беше темата на срещата с един от създателите на в-к “СЕГА” и един от собствениците на “Галъп интернешънъл - България” – Андрей Райчев. 

Какво е всъщност синьото слънце? 
Ние само стоим и наблюдаваме синьото слънце, твърди социологът, ако някой ви беше казал преди 15 години, че Бангладеш е по-голям (население) от Русия – шега, но това е факт. 

Защо не разбираме света? 
Социологът характеризира това, като даде примери с дълбоко ирационални събития през последните 10 години: паниката за края на света в началото на 21. век, птичи грипът, лудата крава, тероризмът в САЩ, глобалното затопляне/ застудяване т.е. това са сини слънца, които показват дълбочинно изменение на структурата на нещо... 

Властта от видима се превръща в невидима по Мишел Фуко. Че властта прави всичко – затваря и контролира... А човекът, който сме свикнали да гледаме е масовият човек, който е оцеляващ човек, и има чувството, че е на ръба да загуби всичко. 

Основният тезис, който Райчев предложи е, че масовият човек е заменен с потребителя. Разликата между масовия човек и потребителя е в това, че потребителят може да планира своето лично бъдеще, докато масовият човек трябва да избира между английския на детето и поправката на хладилника... 

Потребителят, който мисли за бъдещето си, не за оцеляването си – това е нашето синьо слънце, това е човекът, който държи властта в света, човекът, който харчи 10 хил. млр. годишно. Това е динозавър (милиард души със световно-историческа мощ), а САЩ сравнение с това са будел... Всяка синхронизация на динозавъра е онзи гърч, който наблюдаваме и наричаме синьо слънце... Синхронизацията идва от символите, текстовете, картинките, затова цялата власт в света е преместена в самите символи. 

Примерът бе даден с Бритни Спиърс – това е властта, зад нея не седи никой, ние я създаваме, тя ни управлява... Затова имаме най-слабата власт в историята на човечество, обобщи Андрей Райчев. 

Чрез инверсията минало-бъдеще се даде определение на масовия човек, идентифициран с минали неща, който изключва бъдещите проекти, а динозавърът прави индивидуални проекти за бъдещето. 

“Икономиката в света е глобализирана, а политическата регулация е локална.” Теорията на потребителя предлага две решения: икономиката да стане локална или да възникне глобална политическа регулация. Социологът потвърди, че демокрацията за пръв път е локална от времето на Монтескьо... 

Дебатите продължиха със студентски въпроси – за важността на бавните процеси, за ръста и конкуренцията, за човечеството и неговото влияние на планетата т.е. опити на контравласт. 

Свободата не може да бъде присвоявана чрез освобождения, свободен си да живееш по-друг начин, сподели г-н Райчев пред студентите. Социализмът е потребителско общество в България – типичен отговор на въпроса за българина и обществото през 90-те години на 20. век. 

Възникнаха въпроси за регионализацията, кои са полурегионите... За динозавъра с жълтите петна? За това как би изглеждало гражданското общество в Китай след 10 години – социологът на този въпрос перифразира Конфуций и отговори: “Аз не знам какво е България, ти ме питаш какво е Китай.” 

На въпрос за сдружението “България на гражданите” (Меглена Кунева) получихме лаконичен отговор: “Важна е политическата система на тая партия да се образува и да заеме своето място. Тъй като без център българската политическа система е дебалансирана.” 

Какви са гражданските свободи в Студентски град? 
За нарушените свободи с двата нещастни случая през последните няколко седмици в Студентски град – прегазената от маршрутка на 14. февруари Мариана, студентка в Лесотехническия университет и 19-годишният Марио, убит при пиянско меле в общежитие на УНСС. 

Андрей Райчев коментира така (познатото на всички): “Студентски град е деградирало място, а трябва да е най-интелигентното място в България. Пълно е със скапани чалгаджии, наркотрафиканти и сутеньори – вие, студентите, трябва да ги изгоните.” 

Според него държавата прави грешен ход, като произвежда толкова много студенти. Повечето от които не са истински студенти, а кретени, за които плащат на вузовете да ги водят в него.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар