събота, май 19, 2012

Стъкленият дом на абитуриента



Снимка: Елена Донкова
Само преди 1 година и ние, випуск 2011, брояхме до 12 и скачахме като обезумели, че завършваме нашето средно училище и що-годе образУвание. Там, в града – родният (Свиленград). Готови по всяко време за купони до заранта - ние забравяхме, че сме част от филма “Булевард България”. Забравихме, че вече няма да бъдем прилежните ученици в униформи, а ще ни лепнат етикета “пияни до безпаметност студенти”, “отрепки”, “простаци” и др. 

Ето след година и следващите екзалтирани младежи, крещят и пеят, за да ги чуе целият град, че завършват училището... И слушат новия хит на Тони Стараро за “Дядо Йоцо, който гледал идела ли ваканция” – няма нищо неприлично за един абитуриент в текста... 

Важното е, че там са и упоменати силиконовите гърди, алкохола, Кънчо хулигана, мръсните танци. Още нещо е важно – напук на натрапчивата световна икономическа криза да се покаже стил, красота, скъпи коли и екстравагантни прически и рокли, заемки от Преслава и Галена. И всички да ръкопляскат около двойката, която отива към ресторанта... 

Урокът за красота и стил е само за една нощ, след това най-красивата девойка може да те напсува най-безцеремонно т.е. много бързо да забрави, че е била изискана дама. И при нас миналата година беше така – бяхме най-красивите, най-добрите, най-умните само за една нощ, после публиката, която ни ръкопляскаше на главната улица, ни забрави. 

Запомниха ни само учителите – тези, които ни бяха стожер през годините. Имаше и такива, които ни бяха псевдоучители (примерно учителката ми по български) – жалко е, че съществуват в образованието... Но още по-жалко е да похабяваме образованието безвъзвратно. Възхвалението на глупостта винаги ще ражда (не)добрия български учител... Запомни ни и сградата, в която бяхме цели 12 години, защото тя носи името на просветителя д-р Петър Берон. 

Сега ключът за стъкления дом на абитуриента е някъде около вузовете. Колко е чуплив този дом,  ще се разбере след бала... Колко е стъклен? Кой университет? Че в България висшето образУвание е задължително – именно това образование е виновно за поредния младежки побой в Бойко-Борисовата градина.

Стоян Нешев

1 коментар: