сряда, юни 13, 2012

Евростипендийски трепети във Фейсбук


Началната страница на сайта за евростипендии

След приключване на ІІ фаза по Проект „Студентски стипендии и награди” (BG051PO001-4.2.04)  (eurostipendii.mon.bg - официален сайт на проекта) класираните студенти „трепетно” очакват своите преводи по банковите си сметки. Това е тяхната награда за постигнатите резултати в академичното им образование.

Стипендиите и наградите за летния семестър на учебната 2011/2012 година са разпределени между 51 висши учебни заведения, като общият брой на раздадените стипендии е 14 135, а този на наградите – 16 524. Крайната сума, която би следвало да е преведена от МОМН към висшите училища, се равнява на 11 785 800 лв.

Във Фейсбук страницата на проекта (http://www.facebook.com/Евростипендии-Проект-Студентски-стипендии-и-награди-ІІ-фаза) студенти от цяла България задават един и същи въпрос: Кога? Кога ще бъдат преведени по банковите сметки парите? . Срокът е определен до 20. юни 2012г., като дните на самите преводи зависят изцяло от университетите.

Едни от първите, които са получили своите евростипендии и награди, са Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” – на 8. този месец е била извършена транзакцията по сметките. От други постове на студенти се разбира, че и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив е с извършени преводи.

Това не се е случило с УНСС, СУ, ЮЗУ и Театрален колеж „Любен Гройс”, защото и преводите от МОМН към тях са направени на по-късен етап, поради недостиг на близо 2 млн. лева.

Компетентно е получена информация във Фейсбук от лицето Пламен Славов, който обяснява, че парите в бюджета са на траншове от по 10 млн. лв., а за цялата сума е необходимо заемообразно финансиране от МОМН.

В началото на седмицата (11. юни – понеделник) стипендии са получили и класираните от Нов български университет - София, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, Университет „Професор д-р Асен Златаров” - Бургас, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, Медицински университет – София.

Във вторник (12. юни) евростипендийските пари са достигнали и до висшистите от Медицински университет – Пловдив, Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” - Свищов, Лесотехнически университет - София .

ЮЗУ-вците (студентите от Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград), както и тези от Икономически университет - Варна също са се сдобили с банкови преводи днес (13. юни).

Няколко студенти от УНСС не са подали коректни банкови сметки, поради което забавят изплащателната процедура.

Младите възпитаници упрекват администрациите на своите ВУЗ-ове за ненавременна свършена работа, което не е така. Факт е, че срокът е до 20. юни, а той още не е изтекъл. Такъв е българският манталитет. Всеки иска да получава пари незабавно, колкото се може по-бързо и по-бързо. Да – заслужили са го всички, които са стигнали до този етап на проекта, но не е необходимо да създават напрежение в обстановката.

Ето и някои от постовете на студентите:
Oleg Lukanov Г-н. Славов, блокирайте ме, няма проблем, но мисля, че живеем в демократична държава. Значи ние не сме някакви маймуни, от едното място се казва така, от другото място иначе. Не съм само аз този, който писа, че от Паричен салон на СУ е получил такава обратна връзка. Тоест източниците стават два. И след като знаете и за други подобни случай и след като хората постоянно пишат и се чудят какво става, можеше да се напише един пост, че всичко си е нормално и информацията, която се подава от университетите е невярна. Просто нямам думи, защо човек, когато си търси правата и се оповава на някакви зададени срокове от институции среща такова отношение. Защо не може да сме малко по- цивилизовани и нещата да стават нормално, без напрежение. А що се отнася за служителите на СУ, нямам думи да изкажа разочарованието си - какъв човек, трябва да си, да лъжеш и подвеждаш хората!

Nadezhda Sokolova Angelova Много яко :) Някой минава и трие коментарите по нас - сякаш нещо ще се промени ;)

Xristo Tedi mai me izlygaha .... :( ... veche iskam da vlqza tam s edna kartechnica i .... bqs sym

Veronika Peneva лъжат тея..не им били преведени... не им вярвам

Jaklin Valentin Valcheva qdosvam se mnogooooooooo

Margarita Koleva Скрий се някъде бе, мишок! Писна ни от оправданията ти!

Vilimira Petrova Аз лично за първи път виждам администратор, който да обяснява толкова изчерпателно и търпеливо на всички.....а да не говорим, че повечето постове се повтарят и на тях вече е даден отговор :)) Мисля, че е ясно, че всеки ще си получи парите...1 ден по-рано или късно, не е от особено значение :))

Iveta Petrova Чета, чета и не можах да се стърпя. Какво толкова питате за тези пари? И вече скандали, разправии, обиди, 15000 коментара. Ясно е, че всеки ги иска възможно най-скоро и най-бързо. Обаче толкова ли неможете да изчакате 4-5 дни? Ясно е, че всеки ще си ги получи. Няма да има пропуснати. Просто си проверявайте сметките и толкова. Друг е върпоса, защо по проект финансиран от ЕС парите не достигат?

А това са някои от отговорите на Пламен Славов, експерт от Министерството на образованието, науката и младежта:
Plamen Slavov Чакайте малко, стига сте обвинявали висшите училища. Механизмът изобщо не е толкова прост, колкото изглежда за държавните висши училища. Никой не превежда на никой пари кеш. Всичко става чрез едни компенсирани промени чрез системата за разплащане СЕБРА между бюджетните сметки на МОМН и висшите училища. Няма прехвърляне на реални пари, има завишаване на лимити, което минава през Министерство на финансите и т.н. Затова изчакайте необходимото технологично време. Вижте графика на проекта. Крайният срок за преводи към студентите е 20 юни. До тогава никой не може да обвинява никого за забавяния!

Колеги,
Престанете с тези безсмислени постове, питания и обвинения къде какво е преведено и къде какво е забавено, кой не си гледал работата и т.н. Имайте предвид, че крайният срок за преводи към студентите е 20 юни! До тогава никой никого не може да обвинява в забавяне, нежелание за работа и каквото и да било. Малко от вас отчитат факта, че в голяма част от случаите висшите училища превеждат на следващия ден, след като получат парите. Аз, лично, се уморих да обяснявам къде и на кого какво е преведено. Ако продължавате в този дух, ще се принудим следващата кампания да сложим един достатъчно дълъг срок от един месец след излизане на класирането и ще инструктираме висшите училища да не превеждат нищо преди определена дата, за да няма обвинения в забавяне. Бъдете сигурни, че ако в графика бяхме записали, че студентите ще получат парите си на 1 юли, нямаше да има недоволни, а просто всички щяха да чакат и с изненада да откриват, че парит са преведени по-рано. С цел коректност, ние сме изложили в детайли всички срокове, като сме посочили минималните възможни с обяснението "след определена дата", за да имате реален поглед върху нещата, но мисля, че това остава неоценено ...

Елена Донкова

1 коментар:

  1. Нека първо студентите и представителите на министерството се научат да пишат грамотно и чак след това да имат претенции (или претенций, както биха написали някои ;)). В този връзка поздравявам автора за приятния и прилежно написан материал :)

    Едно "никого" нямаше да е излишно в речта на уважаемия Славов.

    Изтъквам този парадокс, защото едната страна има успех над 5.91 (поне в нашия факултет беше минимален за получаване на стипендия), а другата представлява МОМН. Някак нелепо е именно тези хора да не знаят български език :)

    ОтговорИзтриване