сряда, юли 11, 2012

За болестите на икономиката пишат кандидат-журналистите в УНСС


Снимка: Елена Донкова
“Интересна специалност като цяло. Много ми харесва и самият университет. Искам да разкривам проблемите на хората в самата им същност” – с тези думи кандидат-студентката Полина Стойкова влезе на писмения изпит по журналистика в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). 


По темите “Втора употреба” или “Болестите на икономиката днес могат да се решат единствено чрез знанието” пишат близо 200 кандидат-журналисти в УНСС. Темите ги изтеглиха кандидат-студентите Мария Рангелова и Винсент Тановски. 

Кандидатите, получили на писмения изпит оценка, не по-ниска от добър 4.00, ще имат правото да се явят и на устния изпит по журналистика, който ще се проведе на 17 юли. Планираният прием в УНСС и за тази година е 75 студенти в специалност “Журналистика” – 37 момчета и 38 момичета. 


проф. Петко Тодоров
Приветствие към бъдещите журналисти отправи ръководителят на катедрата “Медии и обществени комуникации” проф. Петко Тодоров. Той изтъкна критериите, на които трябва да отговоря журналистическият текст: знания, информираност, правилен подбор на фактите и оптимален подход при анализа и обобщението им, умение за журналистическа интерпретация, убедително защитена теза, оригинално и самостоятелно мислене, езикова култура и логическа последователност. 

Професор Тодоров сподели, че снощи е бил на абсолвентския бал на завършващите журналисти от випуск 2012: “Те бяха много добри, защитиха си отлично дипломните работи и ми казаха днес да изберем най-добрите от вас.” 

Минути преди изпита няколко кандидат-студенти споделиха пред нас своите виждания за наболелите злободневни теми, за българската журналистика и за това какво е чувството преди да бъдеш студент по журналистика. 

Защо “Журналистика”? 

Стоян Николов,
кандидат-студент
Това е моята професия, отдава ми се писането на есета и друго, скаран съм с математиката. Така обясни Стоян Николов защо е избрал да кандидатства “Журналистика”.

Очаквам добра тема да ми се падне тук. Не съм кандидатствала в Софийския университет и не съжалявам. За мен в УНСС е по-добре, сподели Палмира. 




Темите за горите, еколозите и политиката? 

Не искам да пиша за политика само. Както се говори за нашия випуск, той не се интересува от политика, казва Палмира. 

Отначало беше скандална темата с бонусите, но сега ми се пише за горите и еколозите, разсъждава още Стоян. 




За телевизията и любимите български журналисти? 

Нямам любими журналисти, нямам някой конкретен избраник, тъй като в България журналистите претупват нещата. Така мисли Полина преди да влезе в аудиторията.

Честно казано, не харесвам български журналисти и дори много рядко гледам телевизия, категоричен е Стоян.



Нямам си журналист, на когото искам да приличам. Имам само наблюдение върху журналистите от телевизията. Най-много ми допадат новинарите, тези които съобщават новините, казва пък Палмира. 
Няколко телевизии също отразиха изпита в УНСС



Випуск 2012 - с най-слаб успех на матурите за последните 5 години?

Не можем да оборим твърденията, че сме най-слабо представилият се випуск на матурите. Това е самата истина. В нашите училища в Самоков почти всеки се представи на ниво под 4,00 на ДЗИ по български език и литература. Не знам дали е заради темата от “Под игото” или просто сме скарани с българския, коментира кандидат-журналистът Стоян.

Стоян Нешев
Всичко от автора

Елена Донкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар