четвъртък, юли 12, 2012

Началото на една липсваща необходимост…


Снимка: Теодора Пискова
Два студени месеца започнаха за гореща София. Без топла вода ще бъде столицата. Два месеца, в които няма да има свобода на желанията. Започват ограниченията за софиянци, а причината е „Топлофикация”. Но този път тези неприятни липси и ограничения са полезни и ще допринесат за една приятна атмосфера през тежките зимни дни. Ще бъдат подменени 32 километра тръби, защото някои от тях са на повече от 40 години. 


Един живот е изграден от низ събития, чувства, а водата - от два атома водород и един атом кислород. Водородът изгражда сякаш връзките между отделните събития, случващи се пред нас, а кислородът е онзи, който ни дава възможност да вдишаме свободата и продължителността, за да изживеем събитията и изпитаме чувствата, които са последица от тях. 

Но както водородът, така и кислородът са газове, водородът гори, но не поддържа горенето, а кислородът поддържа горенето, но не гори. Водата нито гори, нито поддържа горенето, но тя е носител и символ на живота. Особено топлата вода - тя е по-предпочитана, а и по-полезна. 

Водата е дори лекарство
Снимка: Елена Донкова
Знаем, че когато времето е топло и водата, която пием, трябва да бъде такава. Можем да я възприемем като амброзия, като еликсир, защото е мираж за някои от африканските страни. А ако погледнем биологичния аспект, то топлата вода, отново излиза на преден план. Остатъците в организма като мазнини и различни видове утайки, благодарение на топлата вода се отстраняват, а можем да направим една обикновена, но вярна препратка към миенето на съдове...

С каква вода го правите? Топлата вода е дори лекарство за множество от заболяванията. Минералните извори винаги са много горещи, стигащи до 80 градуса. Такъв е районът на Сандански и Рупите. Водата там лекува. Ще ни бъде определено по-трудно справянето ни с хигиената, но посредством електроуредите, които почти всеки притежава, ще победим това първо неудобство. 

Разбира се, трябва да отбележим и горещите температури, които загряват много бързо водата. Тя е животът за тялото ни… Тя е лимитиращ фактор в пустинята и в прекалено количество за океаните и моретата, където томителният зов на корабите отеква в мислите на мечтателите, и е недостатъчна за бедните и различните места на света. 

Без нея умират хиляди съдби, но и хиляди не се грижат за нея. Използваме докрай ограничените й възможности, а след това страдаме и се разкайваме. Замърсяваме, рушим, нахлуваме в нейния живот без мяра и погубваме количеството й за ненужни и безсмислени игри с нея. Танцуваме под капките дъжд, впиваме ръце в кристалния сняг, ходим по нежността на росата, утоляваме жаждата си и отмиваме греховете си.  

Но ако продължаваме само да я използваме, без да се грижим за нея, може би ще достигнем до липсата й - липсата на животоспасяващата сила на водата. Само два ще са месеците без топлата прегръдка на живителната течност... Студенината на зимните нощи ще усещаме само до входната врата, след нея бялата леденина ще се сблъсква с уютните ни домове. 

Както стана ясно, топлата вода ще спира периодично, за срок от 3 или 4 години. Но след края на тежките ремонти, топлината няма да бяга повече. Край!!! Какъв ще бъде краят... Ще разберем впоследствие. Очаквайте продължение 3 години по-късно. Крайни резултати и топли мнения ще съберем тогава за Новата журналистика

Прохладно и незабравимо лято за всички читатели! 

Теодора Пискова
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар